Quantcast
Radio1_v_zivo


Varuh človekovih pravic na lastno pobudo obravnava problematiko onesnaženja okolja na Vrhniki zaradi požara
| 25. 5. 2017 15:36
S požarom v Kemisu se še naprej ukvarja tudi policija
Ključne besede:     Vrhnika    Kemis    požar
Varuh človekovih pravic na lastno pobudo obravnava problematiko onesnaženja okolja na Vrhniki zaradi požara, ki je minuli ponedeljek prizadel vrhniško podjetje za predelavo nevarnih odpadkov Kemis. Pri varuhu pričakujejo, da se v tovrstnih situacijah pristojni organi primerno odzovejo in javnost ustrezno obveščajo.
 
Pri varuhu "pričakujejo in zahtevajo, da se v tovrstnih situacijah, ki vplivajo na zdravje in življenje ljudi, pristojni organi primerno odzovejo in širšo javnost tudi seznanjajo z ustreznimi podatki in navodili, ki so potrebni za zagotovitev najvišje ravni zaščite pravice do zdravega življenjskega okolja", so zapisali v današnji izjavi za javnost.
 
Glede na javne informacije ocenjujejo, da v konkretnem primeru ni zadoščeno kriterijem, ki jih postavlja Aarhuška konvencija. "V primeru okoljskih nesreč je treba takoj zagotoviti ustrezno obveščanje javnosti o že nastalih škodljivih vplivih dogodka tudi zato, da se prebivalstvo ustrezno zavaruje, da se prepreči nepotreben družbeni preplah in paniko ter da se zagotovijo takojšnji previdnosti ukrepi za zaščito zdravja ljudi," ob tem poudarjajo pri varuhu.
 
Po njihovi oceni je tudi zaradi velikega interesa javnosti ustrezen pristop pristojnih organov k preprečevanju širjenja onesnaženja in učinkoviti sanaciji ključnega družbenega pomena. Kot pojasnjujejo, so na pristojne organe že naslovili več poizvedb, ki se nanašajo na njihovo delovanje v konkretni zadevi.
 
S požarom v Kemisu se še naprej ukvarja tudi policija. Doslej so uspeli locirali kraj, kjer bi lahko pričelo goreti, še vedno pa ni znan vzrok požara. Kot so pojasnili, je preiskovanje v tem primeru izjemno zahtevno, saj potrebujejo ljudi s specifičnimi znanji. Prav zaradi tega bodo sodelovali s strokovnjaki posameznih znanj ter tudi inšpekcijskimi in drugimi službami, kot so požarna, kmetijska ali okoljska inšpekcija.
 
Požar v podjetju Kemis, kjer naj bi skladiščili okoli 1500 ton nevarnih odpadkov, je izbruhnil minuli ponedeljek zvečer. Gasilo ga je preko 250 gasilcev. Zaradi požara so lokalni prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so ljudem zaradi onesnaženosti odsvetovali uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv. Kasneje se je izkazalo, da je bil v gašenju požara močno onesnažen bližnji potok Tojnica. Vrhničani in Sinjegoričani so po požaru zahtevali zaprtje Kemisa na sedanji lokaciji, jezni so bili tudi, ker še vedno ni znano, kakšne snovi so bile v času požara skladiščene v Kemisu in so zgorele. Občini in pristojnim službam že od požara dalje očitajo pomanjkanje informacij o stanju okolja in varnosti za zdravje ljudi.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del