Radio1_v_zivo


V Ljubljani prenovljena Švicarija
| 9. 5. 2017 11:36
V osrčju parka Tivoli je svoja vrata odprla prenovljena Švicarija, sodoben umetniški center
Ključne besede:     Švicarija    umetniki    grafični bienale    Tivoli
Odprtje prenovljene Švicarije.

8. maja 2017 je v osrčju parka Tivoli svoja vrata odprla prenovljena Švicarija, sodoben umetniški center, prostor ustvarjanja številnih umetnikov ter osrednje prizorišče letošnjega grafičnega bienala.

Na Mestni občini Ljubljana so s prenovo nekdanjega hotela Švicarija pridobilli 2.232,40 m² obnovljenih površin za potrebe umetniškega centra. S tem smo povečali število umetniških ateljejev in zagotovili pogoje za delovanje perspektivnih ustvarjalcev s področja vizualnih umetnosti.

S koncentracijo ateljejev v Tivoliju bomo vzpostavili umetniško četrt, ki ne bo zgolj delovni prostor umetnikov, temveč odprti javni prostor s prepoznavnimi promocijskimi, pedagoškimi in turističnimi programi. V prenovljeni Švicariji je 11 kiparskih in slikarskih ateljejev, 2 ateljeja za mlade umetnike in 4 umetniške rezidence za mednarodno izmenjavo umetnikov. Celotno pritličje je namenjeno javnemu programu – razstavam in drugim prireditvam ter izobraževalnim programom, ki jih bo izvajal Mednarodni grafični likovni center. Tako se bo objekt v programskem smislu povezal z javnim zavodom Mednarodni grafični likovni center, ki deluje je v Tivolskem gradu, ter z osrednjimi slovenskimi galerijami, ki so v neposredni bližini.
Investicija, ki jo je v celoti financirala Mestna občina Ljubljana, je znašala 5,7 milijonov evrov.