Radio1_v_zivo


CARICA: Tekli so za njo in ji skušali preprečiti nadaljevanje tekmovanja, a se je borila do konca
Viralno | 28. 4. 2017 4:37
50 let po incidentu, ki je zaznamoval zgodovino, se je vrnila na "kraj zločina"
Ključne besede:     bostonski maraton    maraton    Kathrine Switzer
Pred 50 leti je navdušila svet in zdaj ga je spet.

Američanka Kathrine Switzer je prva ženska, ki je pred 50 leti zbrala pogum in pretekla bostonski maraton. A brez težav ni šlo. Do tistega dne je namreč veljalo nenapisano pravilo, da lahko le moški tečejo na bostonskem maratonu, zato si lahko predstavljaš, kakšen šok so doživeli organizatorji, ko so na progi, kot edino žensko med moškimi tekači, zagledali Kathrine. 

 

Kathrine se je na maraton prijavila zgolj z inicialko svojegaga imena, torej K.J Switzer, zaradi česar seveda organizatorji niso pričakovali, da se bo na progo pognala ženska. Pa se je in sledil je incident, ki je zaznamoval zgodovino.

 

Organizatorji so tekli za njo in jo skušali zvleči s proge, z nje so celo odtrgali nalepko s štartno številko, a to 20-letnice ni ustavilo. Želela je preteči maraton in ga tudi je! 

 

 

Danes 70-letnica se je po 50 letih vrnila na bostonsko progo in s štartno številko, ki jo je nosila že takrat, v cilj pa je pretekla le 24 počasneje kot leta '67.Njena številka 261 bo sedaj upokojena in je v prihodnje na bostonskem maratonu ne bo več mogel nositi nihče. Do danes v 121-ih letih, odkar poteka legendarni bostonski maraton, so upokojili le še eno štartno številko, in sicer štartno številko 61 v spomin na legendarnega maratonca Johnnyja Kelleyja, ki je nastopil na neverjetnih 61-ih bostonskih maratonih.