Quantcast
Radio1_v_zivo


Zaposleni nasprotujejo združitvi
| 21. 4. 2017 9:37
Glede prihodnosti Bolnišnice Topolšica je še več odprtih vprašanj
Ključne besede:     Bolnišnica Topolšica    Splošna bolnišnica Celje    Marjan Ferjanc    združitev
 Bolnišnica Topolšica
Bolnišnica Topolšica je v preteklosti do leta 1975 že bila enota celjske bolnišnice.

Okrogla miza o razmerah v Bolnišnici Topolšica je pokazala, da večina zaposlenih in okoliških lokalnih skupnosti nasprotuje predlagani pripojitvi k Splošni bolnišnici Celje in da je odprtih več vprašanj. Medtem na ministrstvu za zdravje s postopki za pripojitev nadaljujejo.   Prepričani so namreč, da se bo s tem tudi za Bolnišnico Topolšica zagotovil dolgoročni obstoj, saj bo kot enota celjske bolnišnice ohranila del samostojnosti.

A med zaposlenimi v bolnišnici, ki je v preteklosti do leta 1975 že bila enota celjske bolnišnice in ima s tem slabe izkušnje, se glede pripojitve porajajo številna vprašanja. Med drugim so izpostavili, da se bojijo zmanjševanja števila zaposlenih ter zastoja pri razvoju stroke in naložbah, prav tako jih moti, da se odločitve sprejemajo na hitro. Tudi župani občin so večinoma izrazili nasprotovanje pripojitvi.

Direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc pa je poudaril, da je treba najprej finančno sanirati Bolnišnico Topolšica in zagotoviti dolgoročno rešitev, šele nato se lahko pogovarjajo o združitvi. Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar pa v povezovanju bolnišnic vidi strokovne priložnosti, a poudarja, da celjske bolnišnice, ki ima tudi sama težave, ne smejo izpostavljati dodatnemu tveganju.

Medtem v Bolnišnici Topolšica sproti rešujejo likvidnostne težave, zaradi katerih je bil po dveh izvršbah pred dnevi nekaj časa blokiran račun bolnišnice in ogroženo izplačilo plač. Te so zaposleni dobili 10. aprila, danes pa naj bi bili plačani tudi prispevki.


Bolnišnica Topolšica ima trenutno za 6,5 milijona evrov nepokritih obveznosti, od tega okoli dva milijona evrov do dobaviteljev. Glavno finančno breme bolnišnice sicer izhaja iz pretekle naložbe v energetsko sanacijo in obnovo bolnišnice, ki je bila vredna približno osem milijonov evrov, bolnišnica pa naložbe kljub zagotovilom prejšnjega vodstva ne more poplačati iz lastnih sredstev.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del