Quantcast
Radio1_v_zivo


Zaključek akcije Za lepšo Ljubljano
| 21. 4. 2017 6:02
Za zaključek: čiščenje Ljubljanice, vodene kolesarske ture, Sapramiškin vodnjak ...
Ključne besede:     Za lepšo Ljubljano    čiščenje    akcija    Ljubljana    Ljubljanica
Arhiv akcije čiščenje Ljubljanice

V Ljubljani bodo v soboto, 22. aprila, na svetovni dan Zemlje, z različnimi aktivnostmi zaključili letošnjo spomladansko akcijo čiščenja okolja Za lepšo Ljubljano.

Akcija Za lepšo Ljubljano tradicionalno poteka od 22. marca, svetovnega dneva vode, do 22. aprila, svetovnega dneva Zemlje, v tem času pa v Ljubljani potekajo aktivnosti, s katerimi skupaj poskrbimo za čisto in urejeno okolje. Tudi letos so potekale številne akcije spomladanskega čiščenja okolja, ki so jih organizirale Četrtne skupnosti, turistična in druga društva ter posamezniki, ki jim je mar za mesto. Akcijo so med drugim pripravili v Društvu zelenih nadzornikov, tako kot vsako leto, pa so se ji pridružile tudi sodelavke in sodelavci Mestne uprave ter javnih podjetij in zavodov, ki delujejo pod okriljem Mestne občine Ljubljana. Letos so na območju krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib odstranjevali invazivno rastlino japonski dresnik. Zbrali so skoraj 1700 kg posušenih nadzemnih delov te rastline, iz zbranega materiala pa bodo med drugim ročno izdelali papir za promocijsko gradivo za krajinski park. S tem so nadaljevali lani začeti pilotni projekt izdelave papirnih izdelkov iz japonskega dresnika.

 

Čiščenje nabrežij Ljubljanice

Tudi ob zaključku letošnje akcije Za lepšo Ljubljano Turizem Ljubljana pripravlja čiščenje Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu, ki bo v soboto, 22. aprila 2017, med 9. in 14. uro.

Sodelovali bodo potapljači, člani Društva za podvodne aktivnosti Vivera in člani drugih potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci ... torej številna društva, ki redno skrbijo za čisto podobo Ljubljane in Ljubljanice. Zbrane odpadke iz reke bodo zbrali na Čevljarskem mostu, kjer bodo postavljeni na ogled in v opomin. Zaradi zagotavljanja varnosti udeležencev čiščenja Ljubljanice bo med 9.30 in 12.30 uro za vsa plovila zaprta plovbna pot med Špico in Tromostovjem.

Na nabrežjih bo ob tem potekal kulturni program, Turizem Ljubljana pa bo mimoidočim podarjal medovite rastline in dišavnice, ki so jih vzgojili v Botaničnem vrtu v Ljubljani. Meščane s tem vabimo, da z medovitimi rastlinami in dišavnicami na balkonih in okenskih policah pomagajo obogatiti čebeljo pašo v mestu.

Vodene kolesarske ture

V okviru priprave Celostne prometne strategije se v soboto lahko udeležite vodenih kolesarskih tur po mestnih vpadnicah do Mestne hiše. Kolesarji se bodo ob 10. uri zbrali na postajališčih Bicike(LJ) pri Mercator centru v Šiški, na P+R Dolgi most in pri Športnem parku Stožice ter na parkirišču pri trgovini Hofer na Dolenjski cesti. Pod vodstvom članov Ljubljanske kolesarske mreže se bodo kolesarji odpravili proti mestnem središču, na poti pa opazovali in ocenjevali kolesarsko infrastrukturo. Svoja opažanja bodo ob 11. uri predstavili pred Mestno hišo.

Že ob 10. uri pa pred Mestno hišo vabimo najmlajše, ki si bodo lahko ogledali predstavo Detektiv in zmaj - Gledališče LPP v mestu.

 

Po zimskem premoru so znova oživeli pitniki

V pomladnih dneh, ko ni več nevarnosti zmrzali, so znova oživeli pitniki, pri katerih se lahko odžejate in osvežite z naravno pitno vodo iz ljubljanskega vodovodnega sistema. Na različnih lokacijah po središču mesta, pa tudi ob PST je postavljenih več kot 30 pitnikov, ki jih priklapljajo postopoma, voda iz njih pa bo na voljo vse do oktobra.

Pred začetkom delovanja sodelavci JP Vodovod-Kanalizacija preverijo, če so pitniki tehnično brezhibni in če pitna voda na izlivu ustreza določbam zakonodaje. V času delovanja so pitniki vključeni v redni notranji nadzor pitne vode JP Vodovod-Kanalizacija, redno jih tudi čistijo in vzdržujejo.

Ker pitnike uporablja veliko število ljudi, izpostavljeni pa so tudi vremenskim razmeram in vandalizmu ter so dostopni živalim, uporabnikom svetujejo, da pred uporabo pitnika preverijo, ali je ta nepoškodovan in čist. Pred pitjem naj ga spirajo toliko časa, da vanj priteče sveža voda. V primeru kakršnih koli posebnosti pri delovanju pa naj to sporočijo na brezplačno številko 080 86 52.

Aktualne informacije o ljubljanskih pitnikih, lokacije in rezultati preskušanj vode so objavljeni na spletni strani www.vo-ka.si/informacije/kaksno-vodo-pijemo/aktualne-informacije-o-ljubljanskih-pitnikih, na voljo pa je tudi mobilna aplikacija "Tap Water Ljubljana", ki uporabnikom s pomočjo izrisane poti na zemljevidu, opisa in fotografij pomaga poiskati najbližji pitnik.

 

Sapramiškin vodnjak in Kinodvorove tematske projekcije

Dogajanje ob zaključku akcije Za lepšo Ljubljano bo dopolnilo še odprtje Sapramiškinega vodnjaka na Krekovem trgu, pred Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Vodnjak bo z vključitvijo vodometa ob 10.45 uri odprl župan Zoran Janković.

Svetovni dan Zemlje bodo obeležili tudi v Kinodvoru, kjer pripravljajo dve tematski projekciji. Ob 17. uri vabijo k ogledu Povedke o gozdu, v kateri čudoviti dokumentarni posnetki pokrajine, rastlin in živali razkrivajo naravni ritem, ki vlada nedotaknjenemu finskemu gozdu. Ob 19. uri bo na sporedu še Potovanje časa: pot življenja, monumentalen dokumentarni projekt režiserja filma Drevo življenja, hvalnica naravi, življenju in znanstvenemu spoznanju, katere protagonist je vesolje samo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del