Quantcast
Radio1_v_zivo


Spiš na bombažni posteljnini? Morda od zdaj naprej ne boš več!
OMG/WTF | 23. 4. 2017 5:43
Čeprav je spanje na bombažu udobno, ni najbolje ...
Ključne besede:     bombaž    oblačila    posteljnina    koža    alergije    nezdravo    škodljivo
Spiš na bombažu? Nisi edini :)

Bombaž nam je domač, prijeten in predvsem udoben, zato ne vidimo razloga, da ga ne bi nosili ali na njemu spali. Ker so danes že skoraj vse stvari, ki jih nosimo in jih imamo doma kemično obdelane, moramo biti pri nakupih pozorni tudi na material. Koža je naš največji organ, zato je pomembno, da skrbimo zanjo in smo pozorni tudi na to, v kaj se oblačimo ter na čem spimo. Strokovnjakinja za kožo, dermatologinja Laura Lynch je pojasnila slabe lastnosti, ki nam jih povzroča spanje na bombažni posteljnini in vzglavniku. 


Zakaj je bombažna posteljnina škodljiva?


Bombažna posteljnina na naši koži pušča trajne posledice, poleg tega pa je bombaž material, ki koži ne pusti, da drsi in se premika, ampak jo pusti, da je ''pritisnjena'' na enem in istem mestu. 


Večina konvencionalnih bombažnih izdelkov je izdelana s kemikalijami, ki povzročajo nekatere vrste raka in težave z alergijami. Za zmanjševanje gub na tkaninah prav tako uporabljajo kemikalije, ki imajo učinek, da se ne mečka.

Mogoče bi sedaj raje spal na zmečkani posteljnini, kot pa celih 6 do 8 ur spanja vdihaval škodljive kemikalije, ki povzročajo glavobol.

Si morda vedel, da porabijo kar 25% vseh pesticidov na svetu da vzgojijo bombaž? Poleg tega porabijo ogromno količino vode in to v okolju, kjer je dostopnost do čiste vode že tako skromna. 

Poleg tega bombaž kemično obdelajo, potiskajo ali obarvajo s toksičnimi in nevarnimi barvili. Preprosto povedano bi lahko rekli, da se ljudje oblačimo in spimo v pesticidih, svincu ali podganjem strupu. 


Če je tvoja koža že tako bolj občutljiva, nagnjena k srbečici, aknam in alergijam, potem je dobro, da preveriš material posteljnine ter si v prihodnje bolj pozoren na čem spiš in v kaj se oblačiš. Dobro pa je tudi, da poznaš ozadje poslovanja podjetja, ki dela tovrstne izdelke in da si pred nakupom prebereš sestavo materiala.


SVILENA POSTELJNINA JE BOLJŠA IZBIRA
Svileni vzglavniki in odeje so mnogo boljši izbor, čeprav jih večina od nas nima najraje, saj nam niso najbolj prijetni na otip, kaj šele za spanje.

Svila je hipoalergeni material, s prirodnimi vlakni, ki pustijo, da koža diha. Poleg tega omogočajo koži, da drsi in ni med spanjem nonstop pritisnjena na enem mestu. 

Ostali materiali, ki so bolj primerni od bombaža: Bambus, organski bombaž