Quantcast
Radio1_v_zivo


Nagradili so prostovoljce
| 19. 4. 2017 10:39
Znani so naj prostovoljci v Mestni občini Velenje v letu 2016
Ključne besede:     Prostovoljci    Mestna občina Velenje    Ana Glinšek    Ljubomira Blažič
prostovoljci
Naj prostovoljcem je čestital podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

V Velenju so razglasili naj prostovoljce v Mestni občini Velenje v letu 2016. Natečaj za naj prostovoljca vsako leto pripravijo Mladinski svet Velenje, Mladinski center Velenje in Mestna občina Velenje.

 
Komisija je za naj prostovoljko do 30 let izbrala Ano Glinšek, ki jo je predlagalo društvo za oživitev in promocijo vasi Škale – Revivas. Ana Glinšek je svojo prostovoljsko pot začela leta 1995 pri Prostovoljnem gasilskem društvu Škale. Leta 2001 se je priključila tabornikom Čete Divji volk Škale. Še kot študentka se je leta 2009 včlanila v društvo Revivas Škale in takoj prevzela številne odgovornosti v društvu. Tudi člani društva so bili veseli nove pridobitve in so njena posebna znanja ter talente s pridom uporabili predvsem pri predstavitvah, razstavah in promociji. Kot prostovoljka z veseljem sodeluje pri izvedbi različnih projektov v šoli in vrtcu, rada pa priskoči na pomoč tudi drugim društvom in krajevni skupnosti.


Za naj prostovoljko nad 30 let je komisija izbrala Ljubomiro Blažič, ki jo je predlagala Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje. Ljubomira Blažič je prostovoljka že več kot trideset let. S svojo ustvarjalno žilico in smislom za delo z otroki je kot vzgojiteljica navduševala otroke za ustvarjanje kreativnih otroških stvaritev. V Krajevni skupnosti Paka že vrsto let uspešno predseduje Društvu prijateljev mladine Paka. Številne generacije otrok se z nostalgijo spominjajo ustvarjanja, športnih iger, učenja igric, nastopov ob različnih priložnostih in nepozabnih izletov, ki jih je zanje pripravila Ljubomira Blažič. Vključena je tudi v številne druge dejavnosti krajevne skupnosti. S svojim delom spodbuja tudi  medgeneracijsko sodelovanje.


Na natečaj je prišla tudi ena prijava za naj prostovoljsko organizacijo. Naj prostovoljska organizacija v Mestni občini Velenje v letu 2016 je tako Društvo upokojencev Velenje, ki ga je predlagala Šaleška pokrajinska zveza društev upokojencev. Društvo upokojencev Velenje je bilo ustanovljeno leta 1948, bilo je prvo društvo upokojencev v kraju Velenje. Lani je bilo v Društvo upokojencev Velenje vključenih 1.748 članov. Poslanstvo društva je delovanje na rekreativno športnem področju, izletništvu, letovanju, druženju, obiskovanju slabotnejših in tistih, ki so nastanjeni v institucionalnem varstvu ter kulturnem delovanju.


Komisija ima možnost vsako leto podeliti tudi posebno nagrado. Tako so se ob pregledu nominacij, ki so prispele na letošnji javni natečaj odločili, da letos zaradi dolgoletnega oziroma življenjskega dela v prostovoljstvu, to posebno nagrado namenijo Lojzki Stropnik. Lojzka Stropnik je 25 let predsedovala sekciji »Za družbeno aktivnost žena« na Konovem. Na vseh prireditvah in krajevnih proslavah je skrbela, da je vse potekalo kot so želeli. Skupaj z ženami Konovega še danes skrbi za družabni del in prehrano na dogodkih. Izvedla je 8 kuharskih tečajev, organizirala veliko število izletov in predavanj, 41-krat je organizirala srečanje starejših občanov ob novem letu, šestnajst let je bila aktivna predsednica Krajevnega odbora Rdečega križa. Še vedno je prva ter prava gospodinja Doma krajanov na Konovem. Vedno si vzame čas za pomoč za delo v Domu krajanov. S svojim delom je močno vpeta tudi v aktivnosti pri pomoči starejših krajanov. Svoje delo izkazuje tudi pri aktivnostih kot prostovoljka v projektu »Starejši za starejše«.