Radio1_v_zivo


Zastoji na Obrežju
| 14. 4. 2017 11:30
Pred prazniki najprej 4 ure čakanja na meji
Ključne besede:     MP Obrezje    zastoji    kolone    čakalne dobe
Obrezje danes dopoldne
Kolone proti Obrežju danes dopoldne

vozniki, ki v koloni čakajo na meji
PRENESI DATOTEKO
so kritični do EU

Na največjem mednarodnem mejnem prehodu proti Hrvaški na Obrežju so zastoji nepopisni. Dve koloni vozilse vijete do Čateža, kar pomeni, da je čakalna doba za prestop meje okrog 4 ure. Vozniki, ki čakajo v teh kolonah, so razjarjeni, vsake toliko časa svojo jezo sproščajo s hupanjem in opozarjajo, da imajo vsega dovolj. Očitki letijo na direktive, ki jih daje Evropska unija, namesto da bile meje odprte, jih zapira. Čakajoči v koloni ne morejo na stranišče, otroci so nervozni.

 

Ogorčeni so tudi domačini v bližini mejnega prehoda, predvsem v Slovenski vasi, saj je otežkočen tudi lokalni promet. Tudi tam je kolona dolga več kot kilometer. Če se odpeljejo v Brežice, bodo čakali v koloni, da bodo lahko prišli spet domov. Brežiški župan Ivan Molan pravi, da se država na dogodke, ki so bili predvidljivi, ni dovolj dobro pripravila. Zahteva, da DARS poskrbi za voznike in potnike, ki dolge ure čakajo pred mejo.

 

Na Policijski upravi Novo mesto pa so povedali, da so policisti že ob pol treh ponoči spremenili režim mejne kontrole, vendar se promet še vedno povečuje. Ob 8.30 pa so sprejeli še druge ukrepe, ki jih dovoljuje schengenski zakonik, tako da se je trenutna čakalna doba za osebni promet s petih zmanjšala na štiri ure, je povedal vodja OKC Robert Perc. Ob tem je zagotovil, da so na MMP Obrežje izkoriščene vse tehnične in kadrovske zmožnosti za izvajanje pretočnosti prometa. Policija skupaj z delavci DARS-a in drugimi službami urejajo promet, da ostaja prazen vsaj odstavni pas za interventna vozila.

 

Tudi sicer je na letni ravni vsako leto za nekaj odstotkov več prometa kot leta poprej. V vikendu pred veliko nočjo je tako mejni prehod Obrežje prestopilo (vstop in izstop skupaj) v letu 2016 nekaj manj kot 34.000 vozil, letos pa skoraj 38.000. Minuli vikend je Obrežje prevozilo več kot 4.600 tovornih vozil, leto poprej pa 2.300, torej enkrat manj. V sredo pred veliko nočjo je bilo na izstopu iz države za 22 odstotkov več osebnih vozil, 28 odstotkov več avtobusov in po ocenah okoli 38 odstotkov več potnikov, ki so potovali proti Hrvaški, kot lani ob tem času. Včeraj je bil v primerjavi z lanskim letom prometno sicer bolj umirjen, na Obrežju je bilo nekaj manj osebnih vozil in avtobusov, a za 44% več tovornih vozil.