Quantcast
Radio1_v_zivo


Nič več mimo vrste
| 10. 4. 2017 17:54
V novomeškem Zdravstvenem domu eNapotnice že eno leto
Ključne besede:     e-naročanje    enapotnice    Novo mesto
MInistrica za zdravje v Novem mestu
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v Novem mestu preizkusila sistem eNaročanja.

Po uvajalnem obdobju se eNapotnica danes izenačuje z zeleno papirnato napotnico. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je nov sistem eNapotnice in eNaročanja preizkusila v Zdravstvenem domu v Novem mestu, ki je bil vključen v pilotni projekt. Obiskala je splošno zdravnico, simbolno ji je predstavila svoje težave, zdravnica pa jo je z eNapotnico, kjer je že naveden datum, ura in ime zdravnika, pri katerem bo obravnavana, poslala v novomeško bolnišnico. V roke je dobila le potrdilo, kdaj in kje je naročena.Potem se je ministrica Kolar Celarčeva odpravila preko ceste v novomeško bolnišnico (lahko bi izbrala tudi katerokoli drugo), v vrstomat vstavila svojo zdravstveno kartico in se registrirala. To je vse. Zveni precej enostavno in kar je najvažnejše, sistem ne omogoča preskakovanja čakalnih vrst, je poudarila ministrica.


Od danes naprej bo torej sistem naročanja na zdravstvene preglede enotno povezan po celi državi, vsak se bo lahko sam naročil v tisti ustanovi, ki mu ustreza, kjer bo našel najhitrejši termin za pregled ali kjer dela zdravnik, ki si ga je izbral. Ob tem je poudarila, da še vedno ostaja tudi možnost naročanja s papirnato napotnico, po telefonu ali osebno na info točkah po zdravstvenih domovih za vse tiste, ki niso vešči dela z računalnikom.


Sistem je zanesljiv, preverjen, poskrbljeno je za varovanje osebnih podatkov, je zatrdila državna sekretarka Katarina Kralj. Sistem eNapotnic ne velja edino za nujne primere in za naročanje na operacije. eNaročanje je trenutno omogočeno za 190 vrst zdravstvenih storitev, pri čemer so zajeti vsi prvi pregledi in večina diagnostike.


Da sistem deluje, je potrdila tudi direktorica novomeškega Zdravstvenega doma Alenka Simonič. V zadnjem letu so ga v sklopu pilotnega projekta dodelali, odpravili morebitne pomanjkljivosti in ga nadgradili.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del