Radio1_v_zivo


Varuhinja človekovih pravic ponovno v Mariboru
| 6. 4. 2017 12:00
Po petih mesecih znova kup težav
Ključne besede:     Maribor    občina    Varuhinja
 V treh skupinah je delala ekipa in skupaj sprejela 33 pobudnic in pobudnikov.
V treh skupinah je delala ekipa in skupaj sprejela 33 pobudnic in pobudnikov.

Znova je bil velik interes  prebivalcev, ki so  želeli  na pogovor. Ekipo varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer  je tako po manj kot petih mesecih, ko je sredi novembra kar dvakrat gostovala v Mariboru, znova pripeljal v mesto ob Dravi. V treh skupinah je delala ekipa, skupaj sprejela 33 pobudnic in pobudnikov ter ugotavljala, da skupnega imenovalca težav ni, so pa te številčne.

Med pripombami občanov je izpostavila primer gospe, ki je opozorila na neprimernost odnosa bančnih uslužbencev, ker predvsem v manjših krajih, kjer se ljudje poznajo med seboj, v bančnih poslovalnicah pogosto ni ločenih prostorov, zato lahko vsi slišijo, če na primer uslužbenec komitentu pove, da ne more dvigniti denarja, ker da gre za rubež. Rubeži nasploh so problem, ugotavlja varuhinja, saj da v takih primerih človek pogosto izgubi dostojanstvo.

Tudi problem brezdomstva je izpostavila ekipa varuhinje, življenje v bivalnih enotah je prav tako povezano z izgubo dostojanstva. Družinske zgodbe, ko otroci odidejo od doma in se odtujijo, da se nato s svojimi starši srečujejo kot tujci, niso redke za ekipo varuhinje, prav tako ne težave s starši, ki postanejo v demenci tudi čudaški, celo nasilni. "Pisana paleta zgodba," je dejala varuhinja, ki se je srečala tudi s podžupanom Zdravkom Luketičem in z njim spregovorila o stanju v občini. O še vedno dokaj visoki brezposelnosti, ki jo delno rešuje tudi delo v Avstriji, pa o šolstvu, zdravstvu, invalidih, starejših, tudi o integraciji beguncev ...