Quantcast
Radio1_v_zivo


Imaš te rdeče pikice na koži? To je razlog, zakaj ...
Radio 1 priporoča | 7. 4. 2017 10:38
Gre za male pike, ki se nahajajo na trupu in rokah, ženske jih imajo tudi na dojkah
Ključne besede:     angiom    koža    bolezen    rdeče pike
Te rdeče pikice na tvojem telesu so angiomi

Če si na koži opazil/a rdečo piko, ki je prej nisi imel/a, ne skrbi, gre za angiom - mali benigen tumor, ki je sestavljen iz krvnih žilic in je popolnoma nenevaren.


Obstajata 2 razloga, zakaj se pojavijo:

• Leta - Mnogi ljudje jih dobijo po 30. letu. V glavnem gre za zelo majhne pikice, ki se največkrat nahajajo na trupu, rokah in ramenih, ženske pa jih imajo lahko tudi na dojkah. Pojavljajo se zaradi sprememb na koži in krvnih žilah, ki jih prinesejo leta.


• Problemi z zdravjem ali slab življenjski slog - Če angiom izgleda kot točka z ožiljem iz katere vejejo žilice, je to lahko znak, da imaš težave z jetri in pa tudi znak bolezni srca in ožilja ali pa gre lahko tudi za hormonsko neravnosvesje v telesu. Tej vrsti angiomov se reče zvezdasti ali pajek angiomi.


Kdaj je treba k zdravniku?


Če opaziš, da rdeča pikica neobičajno raste, spreminja obliko, ali je začela krvaveti, potem obišči zdravnika čim prej.

Najboljša zaščita pred nastankom angiomov sta zdrav način življenja in uravnotežena prehrana. Jej veliko sadja in zelenjave ter ne pozabi na zdrave maščobe poleg tistih iz avokada in oljčnega olja. To bo pomagalo tvoji koži, da ostane mlada in zdrava, piše BrightSide.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Na spletni strani Poliklinike Poliderma pojasnjujejo, kako nastanejo in kako se jih lahko znebiš. 


"Angiom nastane z rastjo krvnih žil, ki se združujejo in tvorijo rdeče tvorbe, najpogosteje po trupu. Menijo, da imajo hormoni pomembno vlogo pri njihovem nastanku pri ženskah, vendar pa se angiomi pojavljajo tudi pri moških. Ponavadi gre za več rdečih pikic, da bi se pojavili posamezno, je manjša verjetnost. Nimajo vpliva na zdravje, gre samo za estetsko pomanjkljivost."


Dodajajo pa še, da jih je možno odstraniti z laserjem

"Na začetku zdravljenja nastane manjša krasta, ali pa angiom postane črne barve, vendar pa čez nekaj dni izgine popolnoma. Zdravljenje ni boleče, vendar pa občutljive osebe lahko občutijo blažji pekoč občutek. Čeprav je število zdravljenj odvisno od števila sprememb, sta v povprečju potrebni eno do dve zdravljenji. Ozdravljeni angiomi izginejo za vedno."