Quantcast
Radio1_v_zivo


Na Ptuju dve razstavi
| 30. 3. 2017 12:26
Likovna dela Albina Lugariča ter razstava Pust po pustu
Ključne besede:     Ptuj    razstava    pust
 Likovna dela Albina Lugariča ter razstava Pust po pustu
Likovna dela Albina Lugariča ter razstava Pust po pustu

Na Ptuju bodo danes skoraj hkrati odprli dve razstavi. Pokrajinski muzej Ptuj Ormož bo  v Salonu umetnosti na ogled postavil likovna dela akademskega slikarja in profesorja Albina Lugariča, ki jih hranijo v njihovih zbirkah. Uro pozneje pa Fotoklub Maribor na Mestnem trgu odpira fotografsko razstavo Pust po pustu z deli 17 avtorjev.

Pokrajinski muzej želi ob spominu na 90-letnico rojstva velikega ptujskega slikarja predstaviti Lugaričevo likovno zapuščino, ki jo hranijo v muzeju ter tako na dostojen način počastiti spomin na umetnika in hkrati opozoriti na del pomembnega opusa slovenskega slikarstva druge polovice 20. stoletja.

Zbirka njegovih likovnih del v ptujskem muzeju trenutno obsega 57 inventariziranih umetnin iz vseh umetnikovih ustvarjalnih obdobij. Časovno so razpeta med leti 1957 in 1996. Največ je slik v tehniki olje na platno, juto, lesonit ali lepenko, nekaj je tudi del na papirju v gvaš ali akvarelni tehniki, risb s tušem ali svinčnikom, v tehniki akril na platno, pastelu in celo en lesorez.

Na tokratni razstavi bodo prvič na ogled postavili umetnikova dela na papirju. Gre predvsem za risbe in gvaše ter nekaj akvarelov, ki jih je umetnik ustvarjal v zadnjem obdobju in so odraz slikarjeve nuje po nenehnem likovnem izražanju, čeprav mu takrat zdravje ni več dopuščalo ustvarjanja v večjih formatih in oljni tehniki.

Za odprtjem njegove razstave bosta župan Miran Senčar in mednarodni mojster fotografije Stojan Kerbler na Mestnem trgu odprla še vseslovensko razstavo fotografij na tematiko Pust po pustu v organizaciji Fotokluba Maribor.

Svoje motive iz tradicionalnega festivalskega dogajanja v mestu kurentov bodo predstavili Ludvik Rodič, Bosiljka Ambrož, Bojan Šenet, Teodor Veingerl, Aleksander Zdjarski, Anita Kibiš, Sabina Kos, Bojan Zavernik, Dušan Miška, Matej Skubic, Milan Malovrh, Miha Kacafura, Tina Braico, Špela Asmas, Ines Pahor, Vlasta Gorup in Gorazd Golob.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del