Quantcast
Radio1_v_zivo


Marprom zadovoljen z zimsko sezono
| 27. 3. 2017 10:50
Zima je šla na roko tudi z mrazom
Ključne besede:     Marprom    smučanje    sezona
 Po prvih zbranih podatkih so letos prodali okoli 62.000 dnevnih in večdnevnih smučarskih vozovnic.
Po prvih zbranih podatkih so letos prodali okoli 62.000 dnevnih in večdnevnih smučarskih vozovnic.

Bernard Majhenič, direktor Marproma o zimski sezoni .
PRENESI DATOTEKO
Bernard Majhenič, direktor Marproma o zimski sezoni .

V mariborskem javnem podjetju Marprom, ki upravlja z žičniškimi napravami na Pohorju, so z letošnjo zimsko sezono precej bolj zadovoljni kot z lansko, ki jim je prinesla izgubo. Že preko 106 smučarskih dni so našteli, do konca prejšnjega tedna se je smučalo do doline, na Areškem delu pa bodo sezono predvidoma zaključili v dveh tednih.

Po prvih zbranih podatkih so letos prodali okoli 62.000 dnevnih in večdnevnih smučarskih vozovnic, to pa je precej več kot lanskih 40.000. Ob tem so letos prodali okoli 2000 sezonskih vozovnic, kar pa je malenkost manj kot lani.

Največ so prodali dnevnih kart za odrasle, ob domačih smučarjih pa je bilo v strukturi vseh gostov tudi 40 odstotkov tujcev, med njimi največ Hrvatov, Srbov, Rusov in Ukrajincev. Precej bolj zimski pogoji od lanskih jim bodo tako v turističnem delu poslovanja prinesli najmanj toliko dobička, da bodo z njim lahko pokrili lansko izgubo.

Kot je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič, so najbolj zadovoljni s tem, da je bila s ponudbo zadovoljna velika večina gostov, kar bo dobre rezultate prineslo tudi dolgoročno. "Letos nam je zima šla na roko tudi z mrazom," je dejal in dodal, da so od dobrih stotih dneh smuke imeli 75 odličnih, saj so od 20. decembra do prejšnjega tedna smučanje omogočali vse do doline.

Marprom je že lani, takoj po pridobitvi dolgoročne koncesije, v nujna vzdrževalna dela vložil okoli 700.000 evrov, letos pa načrtujejo še za dodaten milijon evrov investicij, čeprav Majhenič še ne ve točno, od kod jih bodo vzeli. Namenili jih bodo za avtomatizacijo sistema zasneževanja, s čimer bodo zmanjšali izgube vode in energije. Remont bodo aprila izvedli tudi na gondoli, ki bo zato nekaj časa stala.

Z letos opravljenim je zadovoljen tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki pa se bo v naslednjem obdobju moral ukvarjati predvsem z iskanjem rešitve glede zahteve stečajnega upravitelja Športnega centra Pohorje Draga Dubrovskega in DUTB za plačilo 17 milijonov evrov, ki jih ta zahteva zaradi prevzema naprav s strani mariborske občine po stečaju podjetja.

Kot je povedal, se mora stečajni upravitelj držati svojih pravil, a je nerealno pričakovati, da bi plačali knjigovodsko vrednost naprav. Verjame, da bodo v nadaljnjem postopku prišli do neke razumne številke, po kateri bodo to odkupili in bodo žičnice dokončno prešle v občinsko last. Po njegovem mnenju je dogovor še vedno mogoč, trudijo se tudi za dogovor z državo, a se ta včasih, kot je dejal, obnaša čudno, ko govori o avtonomiji sicer državne DUTB.

Na mestni občini se niso odrekli niti iskanju potencialnega investitorja, nenazadnje jim je tudi mestni svet naložil objavo razpisa, kar bodo tudi storili. "Vendar dokler lastniški odnosi niso urejeni, zelo težko kogarkoli pripelješ na hrib," je dodal Fištravec.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del