Quantcast
Radio1_v_zivo


VIDEO: Slovenec Aljoša na invalidskem vozičku osvaja srca doma in po svetu
Radio 1 priporoča | 26. 3. 2017 4:53
31-letnik je objavil video z močnim sporočilom in navdihnil mnoge
Ključne besede:     Aljoša Škaper    invalidi    gibalna oviranost

Aljoša Škaper je 31-letni Slovenec, ki zadnje dni osvaja srca s svojim iskrenim in pozitivnim video voščilom za 4. rojstni dan, ki ima posebno sporočilo. Zakaj četrti? Ker te dni mineva četrta obletnica, odkar se je prvič usedel na invalidski voziček. 

23. marca 2013 Aljoša ne bo nikoli pozabil. Pri nesrečnem padcu z višine si je namreč zlomil hrbtenico in postal paraplegik. Od takrat je tudi na invalidskem vozičku. Sledila je operacija v Bratislavi in nato dolga rehabilitacija v slovenski Soči.  

Ves čas so Aljoši stali ob strani njegovi najbližji, za katere pravi, da so mu dajali moč in mu ne dovolili, da bi se predal malodušju in depresiji, predvsem pa da se ne bi vdal v usodo ter odnehal. "Brez njih," pravi Aljoša, "mi ne bi uspelo."

"Na začetku je bilo zelo težko, ampak sem kmalu ugotovil, da imam le dve možnosti: ali se bom za štirimi stenami smilil samemu sebi, ker ne morem več igrati nogometa, ali pa se preizkusim v košarki na vozičkih," je v smehu povedal Aljoša, ki mu sicer gibalna oviranost ne preprečuje, da bi se lotil tudi kakšnega ekstremnega športa.   S partnerico Mirando sta proti koncu rehabilitacije začela s popoldanskimi sprehodi, ki so sicer pozitivno vplivali na njegovo počutje, a so ga hkrati mnogokrat spravili v slabo voljo. Vprašanje, ki si ga je tedaj pogosto postavil je bilo: "Kam  pa sploh lahko še grem?" Težava je bila namreč v tem, da je večina objektov težje ali pa sploh ni dostopna za invalide.  

Tedaj se je njemu in partnerici tudi porodila ideja, da ustvarita pridem.si, prvi in edini portal, namenjen gibalno oviranim osebam - spletni imenik s pregledom lokacij, kot so restavracije, trgovine, šole, knjižnice, športni objekti, gledališče, kino, kulturne znamenitosti, prenočišča in drugo. 
Aljoša pred nesrečo. (Vse foto: osebni arhiv, sobotainfo.com)

Aljoša morda ne bo politik, vsekakor pa pomaga spreminjati svet ... na bolje! S pogumom in pozitivo. Aljoša, hvala! 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del