Radio1_v_zivo


Radio 1 priporoča | 24. 3. 2017 6:39
4 napake, ki jih počneš, ko kuhaš riž!
Če želiš skuhati perfekten riž, upoštevaj te nasvete
Ključne besede:     riž    kuhanje    nasveti
Kako skuhati idealen riž?

Bel, rjav, dolgozrnat ... Obstaja več vrst riža in prav tako veliko napak, ki jih delajo mnogi pri pripravi le-tega. 

 

 

Napačni lonci

 

Ko želimo skuhati riž, vzamemo pač prvi lonec, ki nam je pri roki, ni pomembno kakšen je, samo da je primerno velik. To je ena od napak na katero navadno ne polagamo pozornosti. Zaželjeno je tudi, da ima lonec za kuhanje riža debelejše dno, da se temperatura enakomerno širi in lonec postopoma segreva. Debelo dno lonca ima ključno vlogo tudi pri procesu absorbiranja in "oblikovanju parnih žepov, ki so zelo pomembni pri kuhanju riža. Izbiraj lonce, ki so primerni tudi za pečenje v pečici.

 

 

Ne izpereš riža

 

Se spomniš, koliko časa so naše mame in babice preživele za mizo in prebirale zrno za zrnom riža, da bi se prepričale, da ne bo kakšna nečista stvar končala v loncu? Dandanes mnogi v vodo, pripravljeno za kuhanje riža, samo stresejo zrna, posolijo in kuhajo naprej. Priporača se, da se riž pred kuhanjem spira pod hladno vodo toliko časa, dokler voda ne postane ponovno bistra. Možno je, da na zrnih riža ostanejo sledi umazanije od predelave in pakiranja. 

 

 

Namakanje riža

 

Če preferiraš aromatični riž, basmati ali neko drugo vrsto, se priporoča, da se riž malce namoči pred kuhanjem. Če radi kuhate z vinom ali delaš rižoto z morskimi sadeži, vsekakor namoči riž v malce vina, da "posrka" aromo.

 

 

Kuhanje na nizki temperaturi

 

Mnogi se čudijo, zakaj se riž razkuha. Možno je, da je problem v tem, ker riž kuhaš na previsoki temperaturi. Kuhaj ga na srednji temperaturi.