4 napake, ki jih počneš, ko kuhaš riž!
24. 03. 2017 ob 06:39
Če želiš skuhati perfekten riž, upoštevaj te nasvete
Ključne besede: riž, kuhanje, nasveti
Bel, rjav, dolgozrnat ... Obstaja več vrst riža in prav tako veliko napak, ki jih delajo mnogi pri pripravi le-tega.
Napačni lonci
Ko želimo skuhati riž, vzamemo pač prvi lonec, ki nam je pri roki, ni pomembno kakšen je, samo da je primerno velik. To je ena od napak na katero navadno ne polagamo pozornosti. Zaželjeno je tudi, da ima lonec za kuhanje riža debelejše dno, da se temperatura enakomerno širi in lonec postopoma segreva. Debelo dno lonca ima ključno vlogo tudi pri procesu absorbiranja in "oblikovanju parnih žepov, ki so zelo pomembni pri kuhanju riža. Izbiraj lonce, ki so primerni tudi za pečenje v pečici.
Ne izpereš riža
Se spomniš, koliko časa so naše mame in babice preživele za mizo in prebirale zrno za zrnom riža, da bi se prepričale, da ne bo kakšna nečista stvar končala v loncu? Dandanes mnogi v vodo, pripravljeno za kuhanje riža, samo stresejo zrna, posolijo in kuhajo naprej. Priporača se, da se riž pred kuhanjem spira pod hladno vodo toliko časa, dokler voda ne postane ponovno bistra. Možno je, da na zrnih riža ostanejo sledi umazanije od predelave in pakiranja.
Namakanje riža
Če preferiraš aromatični riž, basmati ali neko drugo vrsto, se priporoča, da se riž malce namoči pred kuhanjem. Če radi kuhate z vinom ali delaš rižoto z morskimi sadeži, vsekakor namoči riž v malce vina, da "posrka" aromo.
Kuhanje na nizki temperaturi
Mnogi se čudijo, zakaj se riž razkuha. Možno je, da je problem v tem, ker riž kuhaš na previsoki temperaturi. Kuhaj ga na srednji temperaturi.