Quantcast
Radio1_v_zivo


Akcija Za lepšo Ljubljano
| 21. 3. 2017 5:42
Med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje, bodo potekale številne aktivnosti, s katerimi želi MOL poudariti čistost, zelenost in urejenost Ljubljane
Ključne besede:     Za lepšo Ljubljano    čistilna akcija    Ljubljana    Snaga
Čistilna akcija Za lepšo Ljubljano

V Ljubljani bo tudi letos potekala tradicionalna spomladanska čistilna akcija Za lepšo Ljubljano. Med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje, pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želimo poudariti čistost, zelenost in urejenost Ljubljane. Letos bodo prvič razglasili tudi »Naj blok v Ljubljani«.

V Mestni občini Ljubljana so lani prejeli pobudo meščana in se odločili, da v letu 2016, ko je Ljubljana nosila naziv Zelena prestolnica Evrope, organizirajo prvo akcijo Naj blok v Ljubljani. Z njo želijo spodbuditi vse stanovalce, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, da po svojih najboljših močeh vsakodnevno pripomorejo k temu, da bo njihov blok odraz čistega, urejenega in okolju prijaznega sobivanja. Z akcijo bodo nadaljevali tudi v prihodnje, saj želijo ohraniti zavedanje, da je Ljubljana mesto, ki ves čas stremi k zelenim aktivnostim na vseh področjih. Naj blok leta 2016 bodo razglasili v sredo, 22. marca 2017, zmagovalni blok pa bo prejel plaketo, zastavo in 20 sadik vrtnic Ljubljana.

Akciji Za lepšo Ljubljano se vsako leto pridružijo sodelavke in sodelavci Mestne uprave MOL ter javnih podjetij in zavodov, ki delujejo pod okriljem Mestne občine Ljubljana. Letos bodo izvedli akcijo odstranjevanja invazivne rastline japonski dresnik, ki bo potekala v soboto, 1. aprila. Čistili bodo območje vodotoka Pržanec (ob PST), ki teče skozi krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, iz zbranega materiala pa bodo nato izdelali papir za promocijsko gradivo za krajinski park. Pilotni projekt izdelave papirnih izdelkov iz japonskega dresnika so sicer prvič izvedli lani v okviru projekta Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016.
Japonski dresnik je uvrščen na seznam 100 svetovno najbolj invazivnih tujerodnih rastlin, ki ogrožajo biotsko raznovrstnost, poleg tega pa tudi kazi izgled območja, kjer se razraste.

V soboto, 25. marca 2017, se bo Ljubljana že šesto leto zapored pridružila tudi mednarodni okoljski pobudi Ura za Zemljo, v okviru katere bodmo med 20.30 in 21.30 uro zatemnili zunanje osvetljave nekaterih stavb Mestne občine Ljubljana ter javnih podjetij in zavodov, med drugim Ljubljanskega gradu, Plečnikovih arkad na centralni tržnici ter Plečnikovih propilejev na Žalah.

V času akcije Za lepšo Ljubljano bodmo na različnih lokacijah po mestu v mrežo sistema za izposojo koles Bicike(LJ) dodali kar trinajst novih postajališč. V mreži bo tako skupaj že 51 postajališč in 510 koles, s čimer skrbimo za širitev nabora možnosti trajnostne mobilnosti po mestu. Odprtje postajališč bo v petek, 24. marca 2017, na križišču Zaloške in Kajuhove ceste.

Akcija Za lepšo Ljubljano se tradicionalno začne na svetovni dan voda, ki ga je razglasila Generalna skupščina OZN. Svetovni dan voda nudi priložnost za premislek o različnih aktualnih temah, povezanih z vodo, letos pa je posvečen odpadni vodi, katere pomen je večkrat spregledan.
JP Vodovod-Kanalizacija bo v sredo, 22. marca 2017, začelo z ozaveščanjem uporabnikov o pomenu odgovornega ravnanja z odpadnimi vodami in s spodbujanjem k razmišljanju o odpadni vodi kot priložnosti. S slikovitim prikazom, ki bo ta dan stal pred Mestno hišo, bo družba opozarjala na to, kaj vsak dan pristane v kanalizaciji in tja ne sodi, ter, da straniščne školjke niso koši za odpadke in da vanje sodi le odpadna voda. S posredovanjem praktičnih napotkov bodo mimoidoče spodbujali k spremembi slabih navad in odgovornejšemu ravnanju z odpadno vodo ter vabili k razmisleku o odpadni vodi kot viru surovin in energentov. Najmlajši pa se bodo ta dan v Hiši vode otroškega kreativnega mesta Minicity spoznavali z odpadno vodo in se s pomočjo zanimive igrice učili, kaj sodi v straniščno školjko in kaj ne.
Ozaveščevalno akcijo bo JP Vodovod-Kanalizacija nadaljeval tudi v naslednjih dneh. K odgovornejšemu vedenju bodo meščane nagovarjali plakati v središču mesta. Zavedanje, da lahko vsak posameznik s premišljenim ravnanjem z odpadno vodo pomembno prispeva k ohranjanju varnega in zdravega okolja, pa bo podjetje širilo tudi preko zanimivih zgodb in priročne infografike, ki bodo objavljene na različnih komunikacijskih kanalih. S spremembo miselnosti, ki jo prinaša koncept krožnega gospodarstva, odpadna voda namreč ne predstavlja le neželenega odpadka, temveč koristen vir.

Čistilne akcije Za lepšo Ljubljano 2016

Snaga bo v okviru akcije Za lepšo Ljubljano zagotovila stalno dežurno ekipo s tovornjaki in delavci, ki bo delovala na poziv udeležencev čistilnih akcij osebno ali po telefonu. Na voljo bo 6.000 vrečk in 6.000 rokavic za enkratno uporabo, ki jih bodo nosilci čistilnih akcij lahko prevzeli na sedežu podjetja Snaga ob delavnikih med 8. in 14. uro. Organizatorje akcij prosijo, da se o prevzemu predhodno dogovorijo na telefonskih številkah 01 477 96 32 in 051 328 904 ali e-naslovu bojan.molnar@snaga.si. Dodatne dežurne ekipe bodo organizirali po potrebi (ob sobotah).

Na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet bodo v tem času okrepili čiščenje in urejanje mesta in njegovih zelenih površin ter odpravljali poškodbe po zimski službi.

Čistilne akcije pripravljajo tudi nekatera javna podjetja in zavodi, ki bodo čistili okolico njihovih stavb in drugih objektov v njihovem upravljanju. Akcije spomladanskega čiščenja okolja pripravljajo tudi četrtne skupnosti.

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice
Turizem Ljubljana v sodelovanju z Društvom za podvodne aktivnosti Vivera v soboto, 22. aprila 2017, ob zaključku akcije Za lepšo Ljubljano pripravlja osrednji dogodek - tradicionalno čiščenje Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu. Akcija, ki je ob ekološkem poslanstvu postala priljubljena turistična prireditev, bo letos potekala že 26. leto zapored. V njej bodo sodelovali potapljači, člani društva Vivera in drugih potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze ter tudi člani drugih društev – okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci ... Na bregovih Ljubljanice v središču mesta bo ob tem potekal tudi kulturni program, v zahvalo za skrb za čisto okolje pa bodo mimoidočim delili medovite dišavnice.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del