Quantcast
Radio1_v_zivo


POZOR: Odmrzuješ piščanca na sobni temperaturi? TAKOJ PRENEHAJ!
Radio 1 priporoča | 2. 4. 2017 5:27
Napačno odmrzovanje lahko vodi v zastrupitev kot je salmonela!
Ključne besede:     piščanec    odmrzovanje    uporabno    nasvet    pozor
POZOR: Nevarnost salmonele in ostalih zastrupitev s hrano.

Če si tudi ti en tistih, ki odmrzujejo piščanca na sobni temperaturi, potem je čas, da s tem prenehaš. Škoduje namreč zdravju. Meso, ki stoji na sobni temperaturi je dovzetno za razvoj bakterij in množenje škodljivih mikroorganizmov. Že, če pustiš piščančji file na sobni temperaturi zgolj 20 minut, se na njegovi površini pričnejo razvijati kolonije bakterij, ki lahko vodijo v zastrupitev, kot je na primer salmonela. 

Kaj lahko storiš? 

Obstajajo trije različni načini odmrzovanja: v hladilniku, mrzli vodi ali mikrovalni pečici. Strokovnjaki svetujejo uporabo hladilnika.

1. Odmrzovanje v hladilniku 



Gre sicer za najpočasnejšo metodo, čas, ki ga potrebuješ za odmrzovanje je namreč kar 5 ur na pol kilograma mesa, je pa ta način vsekakor najbolj varen. 

Čas odmrzovanja

1,5 kg – 15 ur : 2,5 kg – 25 ur: 3,5 kg – 35 ur: 4,5 kg – 45 ur

Piščanca odmrzuj v veliki skledi, če je svež in ni zapakiran. V kolikor je meso v embalaži, ga pusti v embalaži. 
Zamrznjenega piščanca je potrebno pred pripravo popolnoma odmrzniti, zato vedno preveri, da niso v njegovi notranjosti še vedno prisotni ledeni kristali. Pomagaš si lahko tudi z vilico. 

POMEMBNO: Nikoli ponovno ne zamrzuj že odtajanega piščanca. Slednje lahko storiš le v primeru, če si piščanca že toplotno obdelal (kuhanje, peka). 


2. Odmrzovanje s pomočjo mrzle vode



Čas odmrzovanja


1 kg – 1ura: 4 kg – 2uri: 8 kg – 4ure

Ta metoda je hitrejša od tiste v hladilniku, sploh, če si v časovni stiski. Piščanca potopiš v mrzlo vodo, meso pa mora biti v neprepustni plastični vreči, zato da ne bi prišlo v stik z vodo. Meso mora biti povsem prekrito z mrzlo vodo. Dovolj nizko temperaturo vode ohraniš tako, da jo menjaš na vsakih 30 minut, lahko pa si pomagaš tudi z ledom. 

3. Odmrzovanje s pomočjo mikrovalne pečice



Piščančji file ali pa manjše kose piščanca odstraniš iz embalaže, položiš na primeren krožnik in ga postaviš v mikrovalno pečico. Ker je vsaka mikrovalovka drugačna, je priporočljivo preveriti navodila, koliko časa potrebuje tvoja mikrovalnovna pečica za odmrzovanje. Namreč, če boš piščanca predolgo časa odmrzoval v mikrovalovki, se lahko ta preveč izsuši. 

Najboljši način je, da odmrzovanje nastaviš na 2 minuti, potem pa preveriš, če je že odtaljen. Pomagaš si lahko z vilicami. 



 
Še ena napaka, ki jo počnemo pri pripravi mesa

Odmrznil si ga sicer v hladilniku, potem pa takoj pričel s toplotno obdelavo. Nikar. Meso vzemi iz hladilnika in ga za največ 15 minut (daljši čas bi ponovno vplival na razvoj bakterij) pusti na sobni temperaturi, da se izenači temperatura, tako znotraj kot zunaj. Na ta način boš preprečil to, da bi bilo meso navzven prepečeno in suho, od znotraj pa ne dovolj pečeno. Odtaljenega piščanca hranimo v hladilniku in ga pojemo najkasneje v dneh dneh. 

Če želiš, da meso ostane sočno, ne odstrani z njega kosti in kože, pa čeprav slednje nimaš namena pojesti. Na ta način se bodo v mesu ohranili sokovi, ki mu dajejo potrebno sočnost, preprečil pa boš tudi tisto suhost mesa, ki je pri piščančjem mesu res neprijetna. 

Ko je meso pečeno, ga ne odstrani takoj iz lonca ali ponve, temveč ga pusti, da v njem "počiva"  še nekaj minut, zato da vpije čim več sokov.