Quantcast
Radio1_v_zivo


Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v UKC Maribor
| 17. 3. 2017 11:22
O načrtovanih spremembah v zdravstvu
Ključne besede:     zdravje    reforma    UKC Maribor
"Nobenih pravic ne krčimo v novi zakonodaji," je poudarila miistrica.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na  predstavitvi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor poudarila, da vse načrtovane spremembe v zdravstvu ciljajo na dolgoročno vzdržnost javnega zdravstvenega sistema in zmanjševanje neenakosti.

Osrednja pozornost je bila namenjena predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. "Ko smo se lotili priprave predloga zakona, smo izhajali iz tega, da se košarice pravic ne krči," je dejala generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Tanja Mate.

Vseh v občinstvu s tem ni prepričala. Brezposelna Mariborčanka se je pritožila, da bo z novo zakonodajo izgubila pravico do zavarovanja po partnerju. "Hočete napolniti blagajno na račun delavcev in upokojencev," je dejala. Predstavnica ministričine ekipe ji je odgovorila, da bodo osebe starejše od 65 let avtomatsko zavarovane po partnerju, ostale pa takrat, ko bodo vpisane v evidenco brezposelnih oseb.

Predstavnica Ženskega lobija Slovenije Metka Roksandić se je dotaknila spolno reproduktivnih pravic žensk. Matejeva je poudarila, da se teh pravic ne bodo dotikali. "Nobenih pravic ne krčimo v novi zakonodaji," je poudarila.

Ena od poslušalk je vprašala ministrico, kako je lahko sistem pravičen, če bo oseba v najnižjem razredu morala prispevati za zdravstveno nadomestilo večji odstotek svojih prihodkov kot oseba v najvišjem razredu. "Že davčna uprava ne uspe registrirati vseh dohodkov, ki jih posameznik dobi," je dejala, predstavnica ministrstva Elda Gregorič Rogelj pa ji je pojasnila, da se bo pri izračunu upoštevala odločba o odmeri dohodnine, kjer naj bi bili razvidni vsi dohodki.

Občinstvo je zanimalo tudi, kako se bo zagotovilo ustrezno porabo zbranega denarja. Ministrica je pojasnila, da poskušajo racionalizacijo in večjo učinkovitost zdravstva med drugim doseči z načrtovanimi skupnimi javnimi naročili, nagrajevanjem zdravstvenih delavcev po uspešnosti, prenovo načina plačevanja zdravstvenih storitev in optimizacijo javno-zdravstvene mreže. "Čaka nas še kar nekaj dela. Po 20 letih, ko ni bilo nekih pomembnejših korakov na tem področju, ni moč pričakovati, da bomo v dveh letih lahko vse uredili," je dejala.

Najbolj odločen kritik je bil predstavnik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dobnik, po besedah katerega predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zanika zasebne izvajalce in vsa njihova dosedanja vlaganja v infrastrukturo. "Ukinitev prostovoljnih zavarovalnic še povečuje monopol ZZZS, kjer so razdeljevanja sredstev že sedaj marsikdaj netransparentna," je dejal.

"Zakaj smo koncesionarji vse bolj garjave ovce slovenskega zdravstva? Verjetno zato, ker zelo skrbno porabimo vsak evro, ki ga dobimo. Pri nas ni nekih korupcijskih afer," je ocenil še v osebnem imenu in ministrico, "ki pravih reform ne želi narediti", pozval k odstopu.

Ministrica je poziv zavrnila. "Ne bom obupala in ne bom odstopila, v dobrobit vseh Slovenk in Slovencev, ker želim narediti spremembe s svojo ekipo in to vlado, da bodo imeli vzdržen, dolgoročno stabilen in vsem dostopen zdravstveni sistem," je dejala in dodala, da podpira tudi koncesionarje, ker so pomemben del slovenskega zdravstvenega sistema. "A zadeve morajo biti zakonite, sistematične in transparentne. Koncesije se morajo podeljevati glede na potrebe in ne glede na to, kako se kdo dogovori," je še povedala.

Pomanjkanja zdravnikov, kot so anesteziologi, radioterapevti in čeljustni kirurgi, ki najbolj teži zdravstvo v tem delu Slovenije, s tem zakonom še ne bodo rešili. "Pomanjkanje zdravnikov določenih specialnosti je posledica 15-letnega načina kadrovanja in razpisovanja specializacij, ki so še vedno v pristojnosti zdravniške zbornice. Prav zdaj z zbornico usklajujemo spremembe zakonodaje, kjer bi tripartitno določili dolgoročno kadrovske potrebe za zdravstveni sistem, da bi omogočili vsem, ki diplomirajo na medicinski fakulteti, da se zaposlijo in pomagajo zdravnikom, ki so že v sistemu. Verjamem, da bo parlament te spremembe, ki bodo dobre tako za paciente kot zdravnike, hitro sprejel," je dejala ministrica.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del