Radio1_v_zivo


Na GR sejem zbirateljstva Collecta
| 16. 3. 2017 11:39
Letos bo zbral več kot 130 zbiralcev in trgovcev iz 15 držav
Ključne besede:     collecta    sejem    zbiratelji    gospodarsko razstavišče
Mednarodno srečanje zbiralcev ponovno na Gospodarskem razstavišču

Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki se bo tradicionalno odvil v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča, tokrat vse ljubitelje tradicionalnega, lepega in starega vabi v petek in soboto, 17. in 18. marca. Letos bo zbral več kot 130 zbiralcev in trgovcev iz 15 držav- Avstrije, Belgije, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Hrvaške, Madžarske, Italije, Litve, Črne Gore, Makedonije, Srbije idr. Ljubitelji drobnih zbirateljskih predmetov bodo lahko kupovali, prodajali in izmenjevali znamke, bankovce, kovance, militarijo, razglednice, minerale, fosile, dragulje, figurice, kupovali gradivo za zbiratelje, ogledali pa si bodo lahko tudi tematsko razstavo »umetnost v zbirateljstvu« ter se udeležili dražbe starih knjig in tiskov Antikvariata Glavan. Organizator prvič pripravlja tudi posebno delavnico ABC zbirateljstva za vse, ki se s tem konjičkom srečujejo prvič.

SEJEM

Tradicionalno bodo obiskovalci na sejmu lahko kupovali in izmenjevali razglednice, znamke, bankovce in kovance, stripe, stare knjige in tiske, fosile, minerale, militarijo, nakit, gramofonske plošče in telefonske kartice ter druge drobne predmete. Člani Numizmatičnega društva Slovenije, Filatelistične zveze Slovenije, Filatelističnega društva Ljubljana in drugi pa bodo oba dneva sejma ocenjevali in vrednotili družinske zbirke in posamezne kose, ki jih bodo obiskovalci imeli s seboj.

100. OBLETNICA PRVE SLOVENSKE SLIKANICE

Collecta kot sejemska posebnost v tem delu Evrope vsako leto izdaja svoja osebna filatelistična gradiva in priložnostni žig. V letošnjem letu na ta način obeležuje tudi 100. obletnico prve slovenske slikanice Martin Krpan, avtorja Hinka Smrekarja (1917), hkrati pa na ogled postavlja različne platnice Martina Krpana v okviru tematske razstave.

Tema letošnje tematske razstave je umetnost. Tako bodo organizatorji skupaj s člani programskega odbora Collecte v okviru numizmatike na ogled postavili orle na kovancih Zvezne republike Nemčije od leta 1950 do danes, predstavljen pa bo tudi del gradiva, ki se hrani v Numizmatičnem kabinetu Narodnega muzeja Slovenije na temo prostozidarjev, ki še niso bila postavljena na ogled javnosti. V okviru filatelije si bomo lahko ogledali pošto partizanskih odredov Slovenije in jugoslovanske armade, umetnost, upodobljena v filateliji z božično-novoletnimi in velikonočnimi motivi, znamke več kot 100 oblikovalcev, slikarjev, arhitektov, fotografov ..., umetniške upodobitve na znamkah jugoslovanskih umetnikov, razne upodobitve svetovnih umetnikov na znamkah, fotografski in filatelistični opus fotografa Toma Jeseničnika, v seriji kartografije pa umetniške upodobitve Ljubljane na 80 razglednicah ter risane razglednice 47 znanih slikarjev, ki so risali in slikali ladje in na ta način, tudi v promocijske namene, predstavljali ladjarstvo. V seriji minerali, fosili in dragulji bodo na ogled postavljeni vernerit, vilemit, fluorit in solidat pod UV-lučjo ter spodnja čeljustnica jamskega leva iz Postojnske jame, ki jo hrani Prirodoslovni muzej Slovenije in ki je nosilni motiv posebne priložnostne znamke, katere predstavitev bo potekala na uradnem odprtju sejma.

URADNO ODPRTJE IN MARČEVSKI IZZID ZNAMK

V okviru uradnega odprtja Collecte Pošta Slovenije pripravlja svečano predstavitev marčevskega izida znamk, ki izidejo na dan odprtja sejma. V tradicionalni seriji rastlinstvo bodo prikazane vrtnice: lekarniška roža, snežniška gartroža, rumena Banksina vrtnica ter vrtnica »Prešern«. Serijo turizem bo dopolnila znamka Rudnik Mežica, jamski lev pa bo upodobljen v seriji fosilni sesalci Slovenije.