Quantcast
Radio1_v_zivo


6 vsakdanjih stvari, za katere nisi vedel/a, zakaj obstajajo
Radio 1 priporoča | 20. 3. 2017 9:20
Ko boš to pogledal/a, ti bo vse JASNO :)
Ključne besede:     stvari    kapa    cof    nahrbtnik    lizika    hlače    tuba
6 Vsakdanjih stvari, za katere nisi vedel/a, čemu služijo ...

Vsaka stvar je z razlogom! Enako velja tudi za te predmete. Barva, velikost in ostale podrobnosti so vedno tukaj s posebnim razlogom. Preveri seznam 6 stvari, za katere nisi vedel/a, zakaj jih sploh imamo. Zato se pripravi, da boš presenečen/a!

 

 

1. Cof na kapi

 

 

Zagotovo ne veš, čemu služi cof na kapi. No, prvi cof se je pojavil v 18. stoletju. Francoski marinci so jih nosili na kapah, ker so takratne ladje imele nizke strope, saj so jih cofi obranili, da se niso udarili v glavo. Nato so začeli cofe šivati tudi na vojaške uniforme, njihova oblika in barva pa je določala, kateremu vojaškemu činu pripada vojak. Dandanes pa je cof bolj dekoracija kot kaj drugega. 

 

 

2. Luknjica na palčki

 

 

Tudi ti misliš, da je luknja na palčki zato, da se ne zadušiš, če po nesreči pogoltneš palčko? Ali pa da jo potem, ko poližeš liziko, uporabiš kot piščalko? No, v nobenem primeru nimaš prav. Pravzaprav je ta majhna luknjica na palčki zato, da lizika ne pade z nje. Med izdelavo lizike, ko palčko pomočijo v tekočo liziko, tekočina napolni luknjico in ko se lizika enkrat ohladi, fiksira celotno liziko, jo naredi trdno in stabilno.

 

 

3. Rob na hlačah

 

 

Zakaj imajo hlače robove? No, to je nastalo v 19. stoletju. Oblačila, ki so bila narejena v evropskih tovarnah, so odpošiljali v druge države sveta. Da bi lahko na krov ladje stlačili čim več oblačil, so jih morali zložiti. Ker pa so na ladji dolgo časa potovale, so obleke dobile številne gube, katerih se ni dalo znebiti kar tako. Zato so ljudje pač sprejeli to dejstvo in rob na hlačah je postal prava modna smernica!

 

 

4. Črte na tubah

 

 

Obstaja miselnost, da je črna črta za kemikalije in zelena črta za organske komponente v zobni pasti. To je totalni nesmisel! To so preprosto "barvne oznake", ki so natisnjene na tubah, ki jih nato preberejo, oziroma identificirajo z laserjem, da jih potem lahko stroji odrežejo na pravem mestu. 

 

 

5. Majhni žepek na ženskih spodnjih hlačkah

 

 

Si se kdaj spraševal/a čemu to služi? Je to morda zato, da lahko pod njega spraviš dnevni vložek ali robček ali morda skriješ tampon? Očitno ne! Majhni del blaga služi higienskim razlogom - ja, higienskim! Dvojni sloj blaga ščiti ženske genitalije. Glede na to, da se veliko bakterij tvori na tem delu, dvojni sloj na hlačkah zmanjša vhod bakterij v nožnico, bolje zadržuje vaginalne tekočine, da ne pronicajo skozi hlačke in pa ker spodnje perilo iz sintetike ne ščiti vaginalne flore, je znotraj takšnega perila navadno prišit še bombažni vložek. Vau! 

 

 

6. Kvadratek na nahrbtniku

 

 

Ko si to videl/a, si si najbrž rekel/a: "Vau, kako kul nahrbtnik!". Toda, a si se kdaj spraševal/a, kaj ta dizajn zares pomeni? Originalno je bilo to koristno za kampiranje, da bi si lahko privezal/a vrvi, niti ali vponke skozi ta kvadratek. Ali pa celo, da si si privezal/a čevlje.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del