Quantcast
Radio1_v_zivo


Kdo bo novi ali stari prvi mož Pošte Slovenije
| 15. 3. 2017 10:09
Nadzorni svet o imenovanju danes
Ključne besede:     Maribor pošta    vodenje
 Boris Novak, generalni direktor Pošte Slovenije .
Boris Novak, generalni direktor Pošte Slovenije .

Nadzorni svet Pošte Slovenije, ki ga vodi Aleš Groznik, bo  danes med drugim govoril tudi o vodenju omenjene državne družbe. Dosedanjemu generalnemu direktorju Borisu Novaku se namreč mandat izteče maja, v javnosti pa se pojavljajo informacije, da ni nujno, da mu bodo nadzorniki podelili novega.

Groznik zagotavlja, da nadzorni svet pri kadrovskem izboru upošteva zakonodajo, primere dobrih praks in priporočil, podrobnosti postopka izbora pa do njegovega zaključka ne želi komentirati.

Več medijev medtem poroča, da spopad za prvi sedež Pošte te dni dosega vrhunec, pri vsem skupaj pa da gre za koalicijsko trgovanje, v katerem bi Novak lahko izgubil podporo. Postopek izbora sicer teče že od oktobra lani, ko so nadzorniki Novaka in Filipiča povabili h kandidaturi, ki sta jo sprejela.

Po besedah Majde Stubelj, predsednice sindikata delavcev prometa in zvez na Pošti, imajo sindikati korekten odnos z aktualnim generalnim direktorjem Pošte Borisom Novakom, ki drži besedo in izpolni dogovorjeno. Zanikala je, da naj bi zahtevali za desetino višje osnovne plače in kakorkoli pogojevali imenovanje generalnega direktorja.

Saša Gržinič, predsednik Sindikata poštnih delavcev - KS 90, pa nam je povedal, da se v imenovanje starega ali novega generalnega direktorja ne vtikujejo. Pričakujejo pa, da se bodo ne glede na razplet današnje kadrovske seje nadzornikov Pošte pogajanja o njihovih zahtevah nadaljevala. Do 28. marca teče namreč rok, ko sindikati pričakujejo odgovore na svoje zahteve. Če jih ne dobijo, pa bodo uradno napovedali stavko, ki je načrtovana za 13. april.

Župan Maribora Andrej Fištravec pa se zavzema za stabilno vodenje pošte. Podal je tudi izjavo: 

"Pošta Slovenije je edino državno podjetje s sedežem v Mariboru, zato je njegovo poslovanje izrednega pomena za mestno gospodarstvo, vodenje podjetja pa odraža njegov ugled. Je podjetje, kjer je zaposleno veliko število Mariborčanov, zato s pozornostjo spremljamo zadnje dogodke, vezane na postopek izbora poslovodstva Pošte Slovenije. Zadnje aktivnosti pri izboru, ki so odmevale v medijih, ne vlivajo zaupanja v dobre korporativne prakse pri izboru poslovodstva tako pomembnega podjetja, saj v poslovanje vnašajo nestabilnost. Dosedanje delo poslovodstva Pošte uživa visok ugled v Mariboru, temu pa pritrjujejo tudi dobri poslovni rezultati.

Zato si želimo, da Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo oz. minister Zdravko Počivalšek, predsednica uprave SDH Lidia Glavina in predsednik nadzornega sveta Aleš Groznik, zagotovijo stabilno vodenje Pošte in jasno obrazložijo zaskrbljujoče navedbe v medijih, da je v načrtu lastnika večje odpuščanje v podjetju. Maribor namreč delovna mesta, še posebej nova, potrebuje."