Quantcast
Radio1_v_zivo


Izguba manjša, zdravnikov več
| 14. 3. 2017 17:49
V novomeški bolnišnici zaustavili negativno poslovanje
Ključne besede:     bolnišnica    novo mesto    poslovanje    izguba    zdravniki
Direktorica Milena Kramar Zupan z najožjimi sodelavci
Direktorica Milena Kramar Zupan (na desni) z najožjimi sodelavci, vodja UC Bojan Kostić (skrajno levo)

Milena Kramar Zupan, direktorica Bolnišnice Novo mesto
PRENESI DATOTEKO
o poslovanju v letu 2016

Novomeška bolnišnica se – tako kot večina slovenskih bolnišnic – že več let ubada z izgubo. Lani so jo z različnimi sanacijskimi ukrepi uspeli zmanjšati z 2,4 milijone evrov na 170 tisoč evrov in hkrati so uspeli zaustaviti trend negativnega poslovanja, kar štejejo za izjemen dosežek. Pogoji poslovanja so bili namreč lani zaradi delovanja Urgentnega centra precej slabši kot prej, je povedala direktorica Milena Kramar Zupan.

 

Urgentni center je seveda »dobra stvar« za bolnike, vendar financiranje ni zadostni. Za lani so namreč imeli po »sistemu«,ki očitno ni dober, odobrenih in plačanih 44 tisoč obravnav bolnikov, opravili so jih 64 tisoč, kar je skoraj polovica več, to pa jim zdravstvena blagajna ne plača. Tako so v Urgentnem centru pridelali milijon evrov izgube. Če bi dobili plačano vse, kar naredijo, bi imeli okrog tri milijone evrov presežka, ki bi jih porabili v prepotrebne naložbe.

 

Razlogi, da so imeli toliko več bolnikov, so v tem, da v novomeški Urgentni center prihajajo tudi bolniki iz Posavja, čeprav imajo urgentni center v Brežicah, vendar ta ne opravlja vseh dejavnosti, je pojasnil vodja Urgentnega centra dr. Bojan Kostić. Še več bolnikov prihaja iz Kočevja in iz Grosuplja, ki bi sicer morali iti v Urgentni center pri UKC v Ljubljani, pa gredo raje v Novo mesto, kjer pa jih ne morejo in tudi ne smejo zavrniti. Težave so torej spet v zdravstvenem sistemu, če k temu še dodamo, da bi za tak obseg dela potrebovali od 30 do 35 urgentnih zdravnikov, ki pa jih ni. Izobraževanje za ta specializacijo se je začelo prepozno.

 

Sicer pa je novomeška bolnišnica lani imela dobrih 56 milijonov prihodkov, kar je za 7 odstotkov več kot leto prej. Zaposlenih je bilo 15 več, zaposlili so osem zdravnikov specialistov in devet medicinskih sester. Čakalne dobe so ponekod uspeli znižati, najdaljše so za operacijo krčnih žil, ki pa niso nujni posegi. Glede naložb se lahko pohvalijo z obnovljenim in sodobno opremljenim citopatološkim oddelkom, vrednost naložbe je bila 880 tisoč evrov, uvedli so radiološki informacijski sistem, vrednost naložbe je skoraj 600 tisoč evrov, 750 tisoč evrov so porabili za nakup medicinske opreme in in 380 tisoč za nakup nemedicinske opreme. Nabavo angiografa, vrednega 1,6 milijona erov, pa so prenesli v letošnje leto.

 

Kljub ugodnejšiemu poslovnemu rezultatu pa novomeško bolnišnico še vedno pestijo likvidnostne težave zaradi nepokritih izgub iz prejšnjih let v višini blizu 10 milijonov evrov.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del