Quantcast
Radio1_v_zivo


Podravski župani na protest v Ljubljano
| 14. 3. 2017 11:10
Nezadovoljstvo glede projekta oskrbe s pitno vodo
Ključne besede:     Župani    Podravje    pitna voda
 Največ nezadovoljstva je v Podravju zaradi neuspešnih načrtov projekta celovite oskrbe s pitno vodo.
Največ nezadovoljstva je v Podravju zaradi neuspešnih načrtov projekta celovite oskrbe s pitno vodo.

Župan Kidričevega Anton Leskovar o ustanovitvi vzhodne regije in protestu v Ljubljani
PRENESI DATOTEKO
Župan Kidričevega Anton Leskovar o ustanovitvi vzhodne regije in protestu v Ljubljani

Župani Spodnjega Podravja so se na kolegiju v Destrniku odločili stopnjevati pritisk na vlado, ki ji očitajo ignoranco glede potreb regije in celotne vzhodne kohezije. Ker jim država ni prisluhnila glede evropskega sofinanciranja projekta celovite oskrbe Podravja s pitno vodo, po velikonočnih praznikih napovedujejo protest v Ljubljani.

Podravske in pomurske občine so januarja predsedniku vlade Miru Cerarju posredovale peticijo, s katero so vladne predstavnike opozorile na problematiko regionalne politike v aktualni finančni perspektivi in na po njihovem mnenju sporen načina dodeljevanja razvojnih sredstev v Sloveniji. Pri tem so od premierja zahtevale sestanek, na katerem bi lahko podrobneje pojasnili, kaj jih teži.

Namesto povabila na sestanek ali vsaj odgovora Cerarja so v petek po dolgem moledovanju dočakali le pisni odziv ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, s katerim pa niso bili zadovoljni. Direktor ZRS Bistra Ptuj Štefan Čelan je dejal, da se regionalna politika vse bolj spreminja v regionalno politikantstvo, tisti, ki so sploh omogočili pridobitev evropskih sredstev, pa imajo od tega vsak dan manj koristi.

"Zadnje poročilo vlade o odobrenih projektih kaže, da je bilo takih nekaj več kot 600, struktura pa jasno kaže, da bo zelo malo denarja šlo v kohezijo, zaradi katere je ta sploh prišel v Slovenijo, večji del pa gre v zahodno kohezijsko regijo oziroma v Ljubljano," je dejal Čelan in sedanje stanje, ko regije ne morejo same odločiti, za kaj bodo porabile denar, označil za farso.

Župani so se zato strinjali s pobudo, ki je bila vključena že v peticijo, da bodo v primeru, če jim država ne bo prisluhnila, odšli protestno v Ljubljano. Najbolj odločen je bil spet kidričevski župan Anton Leskovar, ki je že na nekaterih prejšnjih kolegijih pozival k organiziranju in množičnemu protestu v prestolnici.

Čeprav so mu nekateri kolegi pritrjevali, je na koncu vseeno prevladalo bolj umirjeno mnenje, pa tudi bojazen, ki jo je izrazila županja Majšperka Darinka Fakin, da vendarle morda župani še niso v celoti izkoristili vseh oblik pritiska in si zato še ne bi upala ljudi nagovarjati k vstajam.

Največ nezadovoljstva je v Podravju zaradi neuspešnih načrtov projekta celovite oskrbe s pitno vodo, ki so ga župani 41 občin regije nameravali uvrstili v dogovor za razvoj regij in tako zanj pridobiti tudi evropski denar. Za okoljske projekte bo sicer v tej finančni perspektivi na voljo 250 milijonov evrov, vendar bo večina denarja namenjena enajstim projektov, ki jih niso končali v prejšnjem obdobju, medtem ko je podravski izpadel s seznama.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del