Quantcast
Radio1_v_zivo


10 najbolj MARKANTNIH ŽENSK v zgodovini!
Radio 1 priporoča | 8. 3. 2017 15:09
8. marec je mednarodni dan žena
Ključne besede:     Oprah Winfrey    Hillary Clinton    Mati Terezija    Kleopatra
Oprah Winfrey

8. marec je mednarodni praznik žensk, praznujemo pa ga od leta 1917. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. V čast temu dnevu in močnim ter lepim ženskam smo naredili seznam žensk, ki naj bi bile najbolj markantne oziroma najbolj znane v zgodovini človeštva. 

 

 

10. Hillary Clinton

 

 

Hillary Clinton, prva dama Amerike kot žena Billa Clintona, ki je bil ameriški predsednik med leti 1994-2001. Preden se je preselila v Belo hišo, je bila odvetnica. Nato pa se je vpisala v zgodovino, ko jo je senat izvolil za predsedniško kandidatko. Je 67. sekretarka Združenih držav Amerike.

 

 

9. Kleopatra

 

 

Kleopatra je bila zadnja egipčanska faraonka. Je najbolj znana egipčanska kraljica, ki ji je bilo ime Kleopatra in ponavadi imamo njo v mislih, ko slišimo ime Kleopatra. Kleopatra je bila inteligentna in karizmatična ženska, kasneje pa so jo slavili še zaradi njene lepote.

 

 

8. Anne Frank

 

 

Anne Frank je bila mlado židovsko dekle z Nizozemske. Med 2. svetovno vojno, ko se je njena družina skrivala pred nacisti, je pisala dnevnik. Na žalost ni ven prišla živa, njen dnevnik pa je postal eden najbolj branih knjig na svetu. Je ena najbolj znanih židinj.

 

 

7. Marie Curie

 


 

Rojena 7. novembra 1867 na Poljskem, kot Maria Skladowska. Kot siromašna študentka, ki si je izbrala nezaslišan poklic za 19. stoletje - fizičarka, je morala v Pariz za svojimi sanjami. Poleg tega, da je Marie Curie prva ženska, ki je osvojila Nobelovo nagrado, je fascinantna tudi zato, ker je uspešno nadaljevala moževo delo po njegovi smrti. 

 

 

6. Oprah Winfrey

 

 

Oprah Winfrey je ameriška televizijska voditeljica, ena najbolj uspešnih ameriških podjetnic in filantropistka.

 

 

5. Indira Gandhi

 

 

Zagotovo ena najbolj kontroverznih političnih osebnosti 20. stoletja, ki je veliko pripomogla k temu, da je Indija danes mogočen narod. V svoji dvajsetletni vladavini je bila tako ljubljena kot osovražena.

 

 

4. Mati Terezija

 

 

Mati Terezija je bila Rimsko katoliška nuna albanskih korenin in indijskega državljanstva. Leta 1946 si je začela mati Terezija prizadevati, da bi lahko svoje življenje posvetila skrbi za uboge na ulicah Kalkute. V ta namen je ustanovila nov red Misijonark ljubezni.

 

 

3. Kraljica Victoria

 

 

Zelo malo žensk je imelo priložnost vladati imperiju, toda Alexandrini Victorii Hanover je uspelo prav to. 

 

 

2. Madonna

 

 

Madonna je ameriška pevka, igralka in podjetnica. Mogoče ni tako pomembna kot Mati Terezija, je pa morda bolj slavna. Mogoče zato, ker trdo dela in sledi toku časa.

 

 

1. Marilyn Monroe

 

 

Marilyn je v bistvu ikona. Gre za igralko, ki je igrala v številnih komercialno uspešnih filmih v 50-ih letih.