Quantcast
Radio1_v_zivo


Teh 5 napak počneš, ko gre za tvoje kavbojke!
Radio 1 priporoča | 6. 3. 2017 10:36
Podaljšaj življenjsko dobo svojih kavbojk
Ključne besede:     kavbojke    jeans    nasvet    uporabno
Veš na koliko časa je priporočljivo prati kavbojke?

Kavbojke so tisti modni kos v naših omarah, ki ne gre nikoli iz mode. Še več, po nedavnih anketah, naj bi si vsaka ženska lastila v povprečju vsaj 6 parov kavbojk.

A kljub temu, da so večne, to ne pomeni, da so neuničljive. Zelo je pomembno, kako skrbiš za njih in čeprav se zdi, da ne potrebujejo veliko nege, je vseeno potrebno biti pozoren na to, kako jih pereš, sušiš, kaj vstavljaš v žepe itd. 
Imajo pa kavbojke eno pomanjkljivost, ki je precej nadležna - zelo hitro lahko namreč zbledijo. Težava ni v materialu, temveč v napakah, ki jih počnemo tisti, ki jih nosimo.

Izogibaj se tem 5 napakam in svojim kavbojkam podaljšaj življenjsko dobo:  

1. Polni žepi

Žepi na kavbojkah so narejeni zato, da se v njih pospravi kakšna malenkost, kot je drobiž. Mnogo ljudi pa jih uporablja namesto torbice - vanje pospravijo mobitel, šminke, cigarete in ključe. S tem tvegamo, da se nam kavbojke na določenih mestih raztrgajo, predvsem tam, kjer je blago najbolj raztegnjeno pa se material stanjša in nastajajo lise.  

2. Prepogosto pranje

Večkrat kot jih peremo, bolj bledijo in material postaja vse tanjši. Strokovnjaki priporočajo, da je kavbojke najbolje prati na vsaka 2 ali 3 tedne, pod tem pogojem, da niso pretirano umazane, seveda. Za ohranjanje svežine kavbojk pa lahko uporabiš kar zamrzovalnik, kamor jih pospraviš za nekaj ur in tako bodo ohranile svežino. 

3. Previsoka temperatura pranja

Visoka temperatura uničuje strukturo vlaken, zato so kavbojke bolj dovzetne za pokanje in menjavo oblik. Če želiš, da izgledajo kot nove, jih operi na nižji temperaturi, centrifuga pa naj bo počasnejša. Uporabi pralni detergent za barvne tkanine, še bolj priporočljivo pa je kavbojke prati kar na roke.  

4. Sušenje v sušilcu

Kavbojk nikar ne suši v sušilnem stroju, prav tako pa jih ne izpostavljaj direktnemu soncu. Visoka temperatura slabo vpliva na strukturo materiala in samo barvo. Priporočeno je sušenje na sobni temperaturi.  

5. Sušenje na obešalniku

Če želiš, da tvoje kavbojke zadržijo prvotno obliko, jih po pranju in sušenju zloži in pospravi v omaro. Izogibaj se obešanju na vrv ali obešalce in sušilnike perila, saj jih lastna teža v kombinaciji z gravitacijo razteguje in posledično vpliva na spreminjanje oblike. 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del