Quantcast
Radio1_v_zivo


V Posavju sporazum padel
| 7. 6. 2010 14:00
Proti so glasovali v treh od štirih posavskih občin
Ključne besede:     referendum    Krško    Brežice    Sevnica
glasovnica
V Posavju je več volivcev obkrožilo PROTI.

Franci Bogovič, župan Krškega
PRENESI DATOTEKO
o referendumskem izidu
Ivan Molan, župan občine Brežice
PRENESI DATOTEKO
o referendumskem izidu

V Posavju so arbitražni sporazum podprli le v brežiški občini in sicer je ZA glasovalo 55,64 odstotka, PROTI 44,36 odstotka volivcev. Župan Ivan Molan, SDS, je dejal, da je takšen izid v brežiški občini pričakovan, saj tam živi še veliko ljudi, ki so prišli iz drugih republik. Dodaja še, da rezultat jasno kaže, da je šlo bolj za politično odločitev kot za voljo ljudi. Upa le, da takšna odločitev ne bo imela preveč hudih posledic za našo državo.

V krški občini vključno s Kostanjevico na Krki je ZA sporazum glasovalo 46,12 odstotka volivcev, PROTI pa 53,88 odstotka. Župan Franci Bogovič, ki je tudi državni poslanec in prihaja iz SLS, ki je sporazumu ostro nasprotovala, je mnenja, da se ta referendum preprosto ne bi smel zgoditi. To je krivda politike, ki ni bila enotna in je odgovornost preložila na državljane, ki niso glasovali o vsebini sporazuma, ampak za ljudi.

Še bolj prepričljivo proti sporazumu so bili v sevniški občini; ZA je glasovalo samo 41,31 odstotka volivcev, PROTI sporazumu pa 58,69 odstotka volivcev.

Tudi najvišja volilna udeležba je bila v sevniški občini in sicer 38,18-odstotna, v brežiški občini je odšlo na volišče 37,46 odstotka volivcev, v krški pa za stotinko več – 37,45 odstotka volivcev.