Quantcast
Radio1_v_zivo


Zakon o partnerski zvezi: Prva lezbična poroka bo v Mariboru!
Uporabna vsebina | 24. 2. 2017 11:26
Istospolni pari skorajda izenačeni z raznospolnimi
Ključne besede:     Istospolni pari    poroka    Maribor    zakon o partnerski zvezi
Parada ponosa na Nazorjevi ulici v Ljubljani.

Danes se je začel uporabljati zakon o partnerski zvezi, ki istospolnim parom prinaša enakopravnost na večini pravnih področij. Državni zbor ga je sprejel lani spomladi. Istospolni pari odslej ne bodo več registrirali istospolne partnerske skupnosti, ampak sklenili partnersko zvezo. Njihove pravice pa so zdaj enake izhajajočim iz zakonske zveze, z izjemo oploditve z medicinsko pomočjo in posvojitve otrok. Po poročanju Večera bo prva lezbična poroka v Mariboru.

Širši tako obseg pravic kot dolžnosti

Z zakonom o partnerski zvezi so istospolni pari pridobili enakopravno socialno varstvo. Ena od pomembnejših novosti, ki jo prinaša zakon, je opredelitev nesklenjene partnerske zveze kot dalj časa trajajoče življenjske skupnosti dveh žensk ali dveh moških, ki nista sklenila partnerske zveze in pri katerih ni razlogov, da bi bila partnerska zveza med njima neveljavna. Kot je v pogovoru za STA izpostavila predstavnica društva Legebitra Lana Gobec, so bile takšne skupnosti doslej brez vsakršne pravne zaščite.

Odslej sta istospolna partnerja razumljena kot ožja družinska člana in sta med drugim upravičena do zdravstvenega zavarovanja po partnerju, odsotnosti z dela in nadomestila zaradi nege ožjega družinskega člana, odškodnine za smrt ali težko invalidnost partnerja, imela pa bosta tudi pravico do vdovske pokojnine. Z novim zakonom je širši tako obseg pravic kot dolžnosti, odslej je denimo ena od slednjih tudi dolžnost preživljanja mladoletnega otroka partnerja, so zapisali na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Nič več uradniških registracij, ampak svečane sklenitve

Z začetkom uporabe zakona o partnerski zvezi preneha veljati zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, uporablja pa se še šest mesecev, so zapisali na ministrstvu. Od danes tako istospolni par ne registrira istospolne partnerske skupnosti, ampak sklene partnersko zvezo.

Po novem bo partnersko zvezo mogoče skleniti enako svečano kot zakonsko zvezo, tudi izven uradnih prostorov in v prisotnosti prič, je v izjavi za STA povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk. Partnerja, ki imata registrirano istospolno skupnost, lahko do 24. avgusta pred matičarjem izjavita, da želita preoblikovanje registrirane istospolne partnerske skupnosti v partnersko zvezo. Če po šestih mesecih od začetka uporabe zakona ne bo nikakršne izjave, se bo registrirana skupnost avtomatsko preoblikovala v partnersko skupnost, je dejala Vukova.Pravice in obveznosti partnerjev v sklenjeni partnerski zvezi so na vseh pravnih področjih enake pravicam in obveznostim zakoncev, izjema sta zgolj možnost oploditve z medicinsko pomočjo in skupna posvojitev otrok, kar istospolnim parom še vedno ni dovoljeno, so še zapisali na ministrstvu.

Novi zakon je korak naprej v smeri izenačitve pravic istospolnih in raznospolnih parov, a med njimi še vedno dela razlike. V Legebitri si bodo še naprej prizadevali za izenačitev pravic, predvsem z nadaljnjim ozaveščanjem ljudi, saj menijo, da je zakonodaja le eno od pomembnih področij, sami pa želijo doseči predvsem širšo sprejetost lezbijk, gejev, biseksualcev in transspolnih oseb, je izpostavila Gobčeva. (STA, pb)

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del