Quantcast
Radio1_v_zivo


Debeli ali tolsti četrtek
| 23. 2. 2017 8:50
Na mizah mora biti polno mastnih in ocvrtih sladkih jedi
Ključne besede:     Pust    četrtek    Ptuj
 Kulinarična tržnica na Mestnem trgu vsak dan vabi, da poizkusite bogato pustno ponudbo.
Kulinarična tržnica na Mestnem trgu vsak dan vabi, da poizkusite bogato pustno ponudbo.

Boris Kuhar o debelem četrtku
PRENESI DATOTEKO
Boris Kuhar o debelem četrtku

 Na četrtek pred pustnim torkom morajo biti mize polne mastnih svinskih in ocvrtih sladkih jedi.

Debeli četrtek, imenovan debeli ali tolsti četrtek, je prvi dan, ko se začne pustno jesti, je dejal nekdanji ravnatelj Slovenskega etnografskega muzeja Kuhar. To je po njegovih besedah dan, ki pomeni začetek pusta. "Tega se še vedno držijo. Tako sem danes povabljen na več pojedin, kjer se bo kuhala tudi čeljust," je povedal.

Kot je pojasnil, svinjsko čeljust oz. svinjski rilec prihranijo za kuhanje na debeli četrtek takrat, ko imajo koline.

Na Slovenskem so v času pusta na mizi tudi krvavice in drugi mesni izdelki, ki jih pripravijo med kolinami. Med sladkimi ocvrtimi jedmi pa prevladujejo krofi. Ti so na slovensko območje prišli z dunajskega dvora, kjer naj bi jih v 1. polovici 19. stoletja ocvrte na maslu pripravljala kuharica Cäcilie Krapf. Po njej so se prvotno imenovali Cilkine kroglice, zatem pa krapi. Leta 1815 naj bi jih na dunajskem dvoru pojedli osem do deset milijonov.

Še lažje je pripraviti flancate, ki so ocvrte, nekvašene testene krpice. Kot plemiška jed na Slovenskem so izpričani v poznem srednjem veku, v kmečkem okolju pa so postali pustna jed vsaj v 2. polovici 18. stoletja. Kasneje so poleg krhkih postali priljubljeni tudi kvašeni flancati.

A vrhunec pustnega dogajanja je šele na vidiku. Prihajajoč, sklepni vikend 57. Kurentovanja, bo že v petek, 24. februarja, predvsem umetniško in dobrodelno obarvan. Ob 16. uri bo tako pred Mestno hišo Ptuj otvoritev razstav devete likovne kolonije Ex - Tempore Ptuj, ki je do lani pritegnila okoli 700 likovnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, samo letos se je udeležuje še skoraj 100 umetnikov. Nagrajena dela bodo na ogled v galeriji Magistrat, vsa ostala dela v Dominikanskem samostanu, vse do 11. marca. Ob 19.30 se bo v Miheličevi galeriji odvijala dobrodelna dražba likovnih del Bejži čopič, kurent gre! z glasbenim programom. Zbrana sredstva bo Leo klub Ptuj namenil družini v stiski. 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del