Quantcast
Radio1_v_zivo


Ptuj v pustnem vzdušju
| 20. 2. 2017 11:03
Letošnji izkupiček obarjade bo namenjen za ureditev delilnice hrane na Ptuju
Ključne besede:     Ptuj    maškare    kurenti
 Ulice Ptuja je preplavilo blizu 1500 etnografskih pustnih likov in okrog 600 kurentov in korantov.
Ulice Ptuja je preplavilo blizu 1500 etnografskih pustnih likov in okrog 600 kurentov in korantov.

Čeprav je onidan ptujski župan Miran Senčar predal ključe mesta 16. princu karnevala Maksimilijanu Gregoriču, bo današnjo sejo mestnega sveta (še) vodil, a je res, da bo do konca februarja najstarejše slovensko mesto dihalo v pustnem razpoloženju. Začelo se je, kot že nekaj zadnjih let, z otvoritveno povorko etnografskih pustnih likov, ki so si jo ogledali tudi veleposlanice in veleposlaniki ter njihovi odposlaniki iz Bolgarije, Hrvaške, Romunije, Nemčije, Francije, Poljske in Venezuele.


V dvourni povorki, ki se je vila skozi mesto, je sodelovalo 31 domačih in tujih skupin, med drugimi iz Romunije, Hrvaške, Bolgarije, Italije, Avstrije ter daljne Venezuele, ki je predstavila delček južnoameriške plesne kulturne dediščine. Ulice Ptuja je preplavilo blizu 1500 etnografskih pustnih likov in okrog 600 kurentov in korantov. Predsednik 57. Kurentovanja in podpredsednik FECC Branko Brumen, ki ima te dni polne roke dela, je tokrat na Ptuju gostil tudi predsednika zveze Henryja van der Kroona.

Da je ptujski pust z okoliškimi fašenki ne le etnografski, pač pa tudi glasbeni in likovni, kulinarični, vinski in še katere vrste festival, je v soboto porekel njegov župan in se radostil, takrat že v vlogi oblasti karajočega, okoli osem tisoč obiskovalcev, ki jih je z mestnih ulic kmalu po poldnevu pot zanesla na dvorišče minoritskega samostana.

Obarjado je obiskal tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je pozdravil vzpostavitev projekta Donirana hrana na Ptuju, ki bo že 28. v Sloveniji.


Danes že ob 17. uri v karnevalsko dvorano vabi Branko Đurić z Djurologijo, večerna zabava bo potekala v dalmatinskem duhu s skupino Begini in klapo Rišpet, na Mestnem trgu bodo ob 17. uri zaorali orači, prišli bodo baba, ki deda nosi, pa kurenti in koranti.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del