Radio1_v_zivo


V Ljubljani bo v soboto Zmajev karneval
| 20. 2. 2017 8:28
Zmajev karneval bo letos v znamenju slovenskih literarnih junakov
Ključne besede:     Ljubljana    pust    Zmajev karneval
Foto visitljubljana.com

Ljubljanski karneval obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavni program na Kongresnem trgu. V povorki med drugim nastopajo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila, kot so kurenti, laufarji, morostarji in druge. Zmajev karneval vključuje skupine tradicionalnih, etnološko obarvanih pustnih mask, otroške skupine in druge organizirane skupine mask.

Tema Zmajevega karnevala 2017 so "slovenski literarni junaki". Ljubljana je namreč decembra lani prejela stalni naziv mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom. Gre za mesta, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta.

Sprevod mask bo krenil v soboto, 25. februarja ob 11. uri z Novega trga čez Šuštarski most na Mestni trg, nato bo zavil na Stritarjevo ulico in Prešernov trg ter naprej po Wolfovi ulici na Kongresni trg, kjer se bodo skupine predstavile in izvedle svoj nastop.

Na Kongresnem trgu se bo pustno rajanje začelo že ob 11. uri, kjer bo maske pričakal moderator, potekale pa bodo tudi glasbena spremljava in delavnice za otroke.