Quantcast
Radio1_v_zivo


Proračun MOM v prvem branju
| 17. 2. 2017 10:00
En glas razlike za potrditev
Ključne besede:     MOM; proračun    svetniki
Mariborska proračuna skozi prvo sito.
Mariborska proračuna skozi prvo sito.

Mariborski mestni svetniki so  z enim glasom razlike opravili prvo branje proračuna, ki je letos načrtovan v višini 102 milijona evrov. A do drugega branja pričakujejo vrsto popravkov, predvsem več sredstev za šole, vrtce in socialo ter manj za službena potovanja.

Kritični so bili tudi do načrtovane prodaje farmacevtske družbe Gopharm in sedemmilijonske poravnave za radarje.

Mestni svetniki so v prvem branju potrdili tudi predlog proračuna za leto 2018, a so se v razpravi osredotočali predvsem na letošnjega. Medtem ko so lani v Mestni občini Maribor uspeli zbrati 83 milijonov evrov prihodkov, jih letos načrtujejo 91,6 milijona, med drugim s prodajo farmacevtske družbe Gopharm, do česar so bili mestni svetniki zelo kritični, saj gre za razmeroma uspešno hčerinsko podjetje Mariborskih lekarn.

Z novim zadolževanjem v višini 5,6 milijona evrov in petimi milijoni evrov, ki so jim ostali na računu od lani, bo v blagajni 102,3 milijona evrov, od tega bodo 4,4 milijona evrov porabili za odplačilo dolgov.

Številne svetniške skupine so bile ogorčene, da se bo novo posojilo porabilo za odplačilo sedem milijonov evrov dolga do Iskre za radarje. "Zadolževati bi se morali za razvoj, ne pa za radarje," je dejal predstavnik SMC Damir Orehovec. "Danes imamo račun na mizi za to, ko je t.i. vstajniški župan obljubil, da bo izklopil radarje," je dodal Milan Mikl v imenu Nove ljudske stranke (NLS) nekdanjega župana Franca Kanglerja.

Mestni svetniki si želijo do drugega branja proračuna dodatnih sredstev za prostorsko načrtovanje, obnovo zdravstvene postaje Tezno ter investicijsko vzdrževanje šol in vrtcev, na kar so prejšnji teden opozorili že ravnatelji. Kritični so bili tudi do nadaljnjega povečevanja sredstev za potovanja občinskih predstavnikov, administracijo ter stike z javnostmi, kakor tudi do načrtovanih 24 novih zaposlitev na občini.

S potrditvijo proračunov, ki ju je podprlo 15 mestnih svetnikov, 14 jih je bilo proti, ostali so se glasovanja vzdržali, je mestni svet v prvem branju tudi avtomatsko podal soglasje mariborski Snagi za najem deset milijonov evrov bančnega posojila za gradnjo sporne sortirnice odpadkov.