Quantcast
Radio1_v_zivo


Vse nared za 57. Kurentovanje
| 16. 2. 2017 14:37
Letošnji princ karnevala je Maksimilijan Gregorič
Ključne besede:     Pust    Kurentovanje    Ptuj
Letos v času dogodka na Ptuju pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.
Letos v času dogodka na Ptuju pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Na Ptuju se v soboto začenja tradicionalno že 57. Kurentovanje, ki mu organizatorji poleg zabave želijo dati predvsem etnografsko noto. Po lanskem zaradi koledarja krajšem dogajanju, se bo letošnji dogodek spet raztegnil na enajst dni. Za ves ta čas bo oblast v najstarejšem slovenskem mestu prevzel letošnji princ karnevala Maksimilijan Gregorič.

Organizacijo dogodka v javnem delu je letos prevzel novoustanovljeni Zavod za turizem Ptuj, ki je poskrbel za več stojnic z različno ponudbo kot v preteklosti ter za dodaten zabavni program po že uveljavljenih povorkah, saj želijo obiskovalce v mestu zadržati dlje časa.

Med vrhunce Kurentovanja, v okviru katerega bo letos več kot 200 različnih dogodkov, poleg sobotne etnografske povorke in predaje oblasti sodijo še mestni korzo, nočna povorka in povorka vrtcev, največ ljudi pa znova pričakujejo prihodnjo nedeljo na tradicionalni mednarodni povorki, na kateri pričakujejo tudi nekatere eksotične maske iz drugih delov sveta.

Po besedah vodje organizacijskega odbora in podpredsednika Evropske zveze karnevalskih mest Branka Brumna ptujski pustni karneval ni le sedmi na svetu, pač pa celo tretji v Evropi, takoj za Benetkami in belgijskim Binchom. Že jeseni se Ptujčanom obeta še eno mednarodno priznanje, vpis kurenta na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Kot je še dodal, bo na sobotnem odprtju in etnofestu mogoče videti vse tradicionalne avtohtone like s ptujskega območja, veliko ostalih tradicionalnih pustnih likov iz vse Slovenije. Pridružili se jim bodo trije s strani Unesca že zaščiteni in kurentu podobni liki iz Bolgarije, Hrvaške in Madžarske, za medcelinsko dimenzijo pa bo poskrbela manjša skupina iz Venezuele, ki sicer prebiva v Evropi, a bo dodala vsaj ščepec južnoameriškega temperamenta.

Za komercialni del programa v karnevalski dvorani bo letos poskrbela agencija Novelus, ki je doslej že uveljavljenim koncertom glasbenih zvezdnikov dodala še serijo dnevnih dogodkov, tudi predstave za odrasle in otroke.

Direktorica zavoda za turizem Katja Gönc je potrdila, da je opaziti vse večje zanimanje za dogodek, takšne so tudi informacije hotelirjev. Prvi konec tedna beležijo zelo dobro zasedenost, za drugega pa celo izjemno in bo že skoraj težko najti kakšno prosto sobo.

Mestna občina je sicer za javni del programa iz proračuna namenila 46.000 evrov, še vsaj dvakrat toliko pa so morali po besedah Gönčeve nabrati pri pokroviteljih, ki jim še naprej ostajajo zvesti.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del