Quantcast
Radio1_v_zivo


Janša in vrednost zemljišča v Trenti: Sporna je politična pripadnost izvedenca
Uporabna vsebina | 9. 2. 2017 11:28
Nekoč je bil svetnik SD
Ključne besede:     Janez Janša    Trenta    sodišče    SD
Vrednost parcele v Trenti je doslej ocenjevalo več izvedencev.

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je iz spisa preiskave proti predsedniku SDS Janezu Janši izločil izvedensko mnenje komisije, ki je ocenila vrednost zemljišča v Trenti. Kot poročata Delo in Demokracija, je bila za tričlanski senat sporna politična pripadnost enega od izvedencev, saj je bil nekoč mestni svetnik SD.

Različne vrednosti parcele v Trenti

V preiskavi glede zemljišča v Trenti sta se poleg predsednika SDS znašla še nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar zaradi očitkov tožilstva, da je Imos preplačal nakup zemljišča in s tem omogočil Janši pridobitev dobrih 100.000 evrov premoženjske koristi. Janša je posesti v skupni izmeri 15.000 kvadratnih metrov leta 2005 prodal za 130.000 evrov.

Vrednost parcele v Trenti je doslej ocenjevalo več izvedencev. Tako je bilo zemljišče po presoji od sodišča določenega izvedenca Franca Nahtigala pred dobrim desetletjem vredno približno 110.000 evrov, ocenjevalka vrednosti nepremičnin Breda Zorko, ki je izdelala cenitev za stečajno upraviteljico Imosa, pa je tržno vrednost ocenila zgolj na 17.655 evrov. Cenilec nepremičnin Anton Kožar, ki ga je angažirala obramba, je nepremičnine ocenil na dobrih 130.000 evrov, medtem ko je po oceni Gursa njihova vrednost nekaj več kot 21.000 evrov, piše Delo.

V mariborskem mestnem svetu v mandatu 1998 do 2002

Združenje sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, ki mu je sodišče na predlog specializiranega tožilstva odredilo izdelavo novega mnenja, pa je vrednost zemljišča ocenilo na 22.000 do 24.000 evrov. A je obramba zahtevala izločitev mnenja, češ da je nestrokovno in nepristransko zaradi člana komisije Andreja Kocuvana, ki je bil izvoljen na listi takratne Združene liste socialnih demokratov v mariborski mestni svet v mandatu 1998 do 2002.

Kot še poroča Delo, je preiskovalna sodnica tak predlog zavrnila, bolj uspešni pa so bili odvetniki pri zunajobravnavnem senatu okrožnega sodišča. Po podatkih časnika je za senat sporno, da je bil izvedenec pred več kot petnajstimi leti v mestnem svetu Maribora aktivni član politične opcije, ki zastopa nasprotna stališča od Janševe stranke in ki je bila v opoziciji v času, ko je bil Janša predsednik vlade in ko je potekala sporna prodaja nepremičnin. Senat je iz spisa izločil izvedenca, celotno komisijo in mnenje.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del