Quantcast
Radio1_v_zivo


Svetniki o Snagi in proračunu
| 9. 2. 2017 10:24
Mariborski mestni svetniki danes o proračunih za letošnje in prihodnje leto
Ključne besede:     Svetniki    Maribor    Snaga    proračun    posojilo
 Sej a
Glede na številne zanimive točke dnevnega reda bo danes seja mariborskega mestnega sveta spet dolga.

Mariborski mestni svetniki bodo danes na seji, ki se bo začela ob 16. uri, v prvem branju sprejemali predlog proračuna za letošnje in prihodnje leto.

 

Prvi osnutek letošnjega proračuna je zaradi velikega razkoraka med obveznimi nalogami občine in višino denarja, ki ji ga za to namenja država, kazal primanjkljaj v višini 32 milijonov evrov, a so ga uspeli uravnotežiti, med drugim tudi na račun investicij. Tako prihodki kot odhodki so za leto 2017 načrtovani v višini 102,3 milijona evrov, ki jih bodo med drugim dosegli z novim zadolževanjem v višini 5,2 milijona evrov, še pet milijonov evrov jim je ostalo na računu od lani.

 

Mestni svetniki bodo imeli danes na mizi tudi proračun za leto 2018, ki ima podobne poteze kot letošnji. Dvoletno načrtovanje naj bi omogočilo večjo stabilnost občinskih financ ter med drugim privedlo do hitrejših razpisov za občinsko sofinanciranje društev in zavodov. Lani je bil proračun načrtovan v višini slabih 100 milijonov evrov, na koncu pa realiziran v višini 89 milijonov evrov.

 

Še pred razpravo o proračunu imajo mestni svetniki na dnevnem redu prošnjo mariborske Snage za soglasje za najem posojila v višini deset milijonov evrov za izgradnjo sporne sortirnice odpadkov, s katero želi uveljaviti ambiciozen model krožnega gospodarstva. Ta tema je bila na mestnem svetu že večkrat in je vedno sprožila burno razpravo. 12,5 milijona evrov vredna naložba javnega podjetja Snaga, za katero je bil že leta 2014 izbran gradbeni izvajalec Kostak, bi po prvih načrtih že morala poskusno obratovati. Direktor Snage Cveto Žalik je povedal, da so tik pred pridobitvijo okoljevarstvenega soglasja.