Quantcast
Radio1_v_zivo


KVIZ: Kako dobro poznaš Prešernova dela?
Radio 1 priporoča | 8. 2. 2017 2:58
Preveri svoje znanje o največjem slovenskem pesniku
Ključne besede:     France Prešeren    kulturni praznik
France Prešeren (foto: Wiki)

Danes obeležujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, v spomin na leta 1849 umrlega pesnika, doktorja Franceta Prešerna, ki danes velja za največjega slovenskega pesnika. O njem smo se učili v osnovni in kasneje tudi srednji šoli, Zdravljico prepevamo na proslavah in ko nas naši športniki razveseljujejo s kolajnami. A Zdravljica ni edino delo našega največjega pesnika, v svojem bogatem literarnem opusu je spisal tudi številne druge. Kako dobro jih poznaš? 

Portal Bralnica je objavil zanimiv kviz, s katerim lahko preveriš svoje poznavanje del največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Pred tabo je tako 10 delčkov Prešernovih najbolj znanih del. Preveri svoje znanje. O Prešernu

France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v gorenjski Vrbi. V osnovni šoli je bil France izredno priden učenec, zato so ga zapisali v zlato knjigo. Šolanje je nadaljeval na dunajski pravni fakulteti, potem pa se je vrnil v Ljubljano, kjer je delal kot odvetnik. V tem času je napisal večino svojih pesmi, pri katerih mu je bil v veliko pomoč njegov prijatelj Matija Čop

France je bil nesrečno zaljubljenega v Primičevo Julijo, ki je bila tudi njegova velika muza. Leta 1835 je spisal in mladenki posvetil Sonetni venec pa tudi mnoge druge ljubezenske pesmi. Umrl je 8. februarja 1849 zaradi ciroze jeter in težav z alkoholom. 

France Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik.