Quantcast
Radio1_v_zivo


NEVERJETNO: Pesem, ki sprošča in zmanjšuje stres!
ŠOU Domov | 3. 2. 2017 10:46
Tako zelo sprošča, da je ne smeš poslušati med vožnjo
Ključne besede:     stres    pesem    sproščanje
Pesem, ki zmanjšuje stres

Stres - tisti občutek zadržanosti, strahu, skrbi in panike. Občutek, ki ga verjetno vsak pozna. Že Hipokrat je pisal o stresu 4 stoletja pred našim štetjem. Prav tako sta o tem pisala tudi Søren Kierkegaard v 1860-ih in Sigmund Freud v 20. stoletju.

 

Farmacevtska industrija naj bi zdravila stres, pomagale pa naj naj bi tudi raznorazne terapije, a kaj ko to veliko stane. Na srečo obstajajo številne tehnike, za katere nam ni potrebno odšteti veliko denarja, to so na primer meditacija, joga, masaža in druge tehnike sproščanja. Glasbena terapija postaja vse bolj priljubljena in cenjena. Britanski nevrologi pa so zmanjšali nabor glasbe, ki naj bi sproščala na eno samo pesem.  Pesem, ki jo lahko poslušaš zgoraj naj bi zmanjšala stres tudi do 65%. 

 

 

Stres med mladimi - Generacija Y

 

Raziskava, narejena leta 2013, ke pokazala, da 57% ameriških študentk trpi za anksioznostjo. Marjorie Wallace, izvršna direktorica dobrodelne ustanove Sane, meni, da je generacija Y (rojeni med leti 1980 in 1990) generacija obupa. "Odraščanje je bilo vedno težko, toda občutek obupa?" To je novo," pravi.

 

Rachel Dove je prepričana, da so razvoj tehnologije, zaščitniško starševstvo in stres v šoli med glavnimi razlogi za stres mladih. Marconi Union je skupaj z drugimi glasbeniki pazljivo uredil harmonije, ritme in bas linije 

 

 

Ustvarili ultimativno anti-stresno glasbo

 

Britanski raziskovalci z Mindlab inštituta so želeli izvedeti, kakšna glasba vzpodbuja relaksacijo. V raziskavo so vključili udeležence, ki so jih priključili so jih na senzorje in jim povzročali stres. Istočasno pa so udeleženci poslušali različne pesmi, raziskovalci pa so medtem merili aktivnost njihovih možganov, utrip srca, krvni tlak in dihanje. 

 

Odkrili so, da je ena pesem - "Weightless" (breztežnost) pri 65% testirancev zmanjšala stres. Zanimivo pa je tudi to, da je bila pesem namensko ustvarjena za zmanjševanje stresa.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del