Radio1_v_zivo


POZOR! Na pohodu je nova oblika ZLORABE kreditnih kartic
Radio 1 priporoča | 3. 2. 2017 10:32
Pazljivo, nepridipravi kličejo po telefonu - ne nasedaj!
Ključne besede:     pozor    previdno    kreditne kartice    Združenje bank Slovenije
Ne razkrivaj teh informacij.

Nepridipravi so zopet udarili. Iz Združenja bank Slovenije prihaja opozorilo, da je na pohodu nova oblika zlorabe in goljufije z kredinimi karticami, zato previdnost ne bo odveč. 
 
Kako zadeva deluje?

Nepridiprav pridobi nekaj tvojih osnovnih podatkov, kar v današnjih časih družbenih omrežij ni težko. Ker razpolaga s tvojimi podatki kot so ime in priimek ter telefonska številka, je večja verjetnost, da mu boš zaupal in izdal določene informacije, ki jih sicer nikoli ne bi smel.

Neznanec te pokliče iz povsem običajne telefonske številke in se predstavi kot zaposleni na oddelku VISA ali MasterCard kartične sheme.  Opozori te, da je bila tvoja kartica uporabljena za nakup. V kolikor to potrdiš in velika verjetnost je, da si kartico pred kratkim prav zares uporabil, nepridiprav nadaljuje z vprašanjem, če je bila kartica uporabljena v določeni trgovini. V tem primeru navadno klicoči odgovori, da ne. 

Neznanec te nato prosi za trimestno številko z zadnje strani kreditne kartice. Gre za CVC ali CVV številko, ta pa se uporablja izključno za spletne nakupe. S tem naj bi nepridiprav preveril, če si ti res lastnik kartice in kartica ni bila ukradena ali izgubljena. Če mu številko daš, obstaja velika verjetnost, da se bo zloraba kartice dejansko zgodila, in sicer z nakupi preko spleta. 
Klepač in Gustinčič sta se odločila zadevi preveriti in na podoben način poklicala svoje prijatelje ter prosila za zgoraj omenjene podatke. 

Združenje bank Slovenije vse imetnike plačilnih in kreditnih kartic opozarja, naj bodo še posebej pazljivi in previdni pri tovrstnih klicih. Dejanski zaposleni iz oddelkov VISA ali Mastercard finančnih namreč nikoli ne zagrevajo od vas tovrstnih informacij. PRav tako pa svarijo pred tem, da bi imetniki tudi na splošno ne posredovali svojih kartičnih podatkov (ali celo PIN številke) preko SMS-ov ali elektronske pošte.