Quantcast
Radio1_v_zivo


Cerar in Brglez se bosta prihodnji teden uskladila oziroma pogovorila
Uporabna vsebina | 3. 2. 2017 15:47
Razkol v največji vladni stranki?
Ključne besede:     Miro Cerar    Milan Brglez    SMC    zakon o tujcih
Predsednik DZ Milan Brglez. Foto: Barbara Žejavac/DZ

Predsednik DZ Milan Brglez, ki ga je premier in predsednik SMC Miro Cerar pozval k odstopu s podpredsedniškega mesta SMC, meni, da so bile izjave glede tega v javnosti pretirane. S Cerarjem sta se dogovorila, da se bosta prihodnji teden uskladila oz. pogovorila, je danes v izjavi novinarjem povedal Brglez in menil, da je to v dobro države in SMC.

Kot je v kratki izjavi v DZ pojasnil Brglez, sta se s Cerarjem že dogovorila, da se bosta pogovorila, a jima to doslej še ni uspelo.

Cerar naj bi po informacijah Večera vztrajal pri svojem pozivu k odstopu Brgleza z mesta podpredsednika SMC. Premier v dopoldanski izjavi ob neformalnem zasedanju voditeljev držav članic EU na Malti dogajanja ni želel komentirati, dejal je le, da so to "naša notranja vprašanja, ki jih bomo reševali doma".

Se Miru Cerarju ruši stranka? Foto: Barbara Žejavac/DZ

Brglez je sicer dalj časa opozarjal na, kot ocenjuje, protiustavno novelo zakona o tujcih in si tudi prizadeval za to, da jo v parlamentarnem postopku popravijo. A s predlogi ni uspel.

Med sprejemanjem zakona je bilo precej napeto tudi med njim in ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, ki pa uživa Cerarjevo podporo. Zakon je razdelil ne le koalicijo, pač pa tudi poslance SMC, saj niso glasovali enotno. Proti noveli so namreč poleg Brgleza glasovali še Mitja Horvat, Dragan Matić in Izidor Shaker Kamal, medtem ko so se nekateri drugi vzdržali oziroma so bili odsotni (Jasna Murgel, Simon Zajc, Branislav Rajić, Saša Tabaković, Irena Kotnik, Erika Dekleva, Jani Möderndorfer in Bojan Krajnc). DZ je s podporo opozicijskih SDS in NSi novelo minuli teden podprl s 47 glasovi za in 18 proti. Kako so glasovali posamezni poslanci, lahko preverite TUKAJ


Foto: Urša Vidrih/DZ


Premier Cerar je po sprejetju zakona zanikal, da bi v SMC, ki jo vodi, prišlo do razkola. To, da nekateri poslanci razmišljajo drugače, je za demokratično stranko normalno, je dejal. Dogajanje na seji pa je nakazovalo, da nesoglasja pri tem zakonu v SMC ne bodo zgladili brez prask v strankarskih odnosih.

V SMC zadeve še ne komentirajo, uradno molčijo tudi poslanci SMC, medtem ko koalicijski partnerji svarijo pred morebitnimi posledicami takih sporov. Ko je govora o Cerarju in Brglezu po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana "zazvonijo vsi alarmi", saj gre vendarle za drugega in tretjega človeka v državi. Zato po njegovem mnenju tudi za državo ni dobro, da tako deluje. 

Novela zakona o tujcih, ki v sredo v DS ni dobila veta, pa bo verjetno še burila duhove, saj se omenja možnost ustavne presoje. Sama novela predvideva možnost sprožitve posebnega ukrepa, ki bi ob zaostrenih migracijskih razmerah omejil vstop tujcev v državo. (pb, STA)

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del