Quantcast
Radio1_v_zivo


V Žirovnici tudi letos 8. februarja Pohod po poti kulturne dediščine
| 2. 2. 2017 13:13
Ob slovenskem kulturnem prazniku najbolj slovenski Pohod in pestro kulturno dogajanje
Ključne besede:     Žirovnica    Vrba    Prešeren    8. februar
V Vrbi bo tudi foto stojnica pred Prešernovo rojstno hišo

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica tudi letos prireja pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica ob slovenskem kulturnem prazniku. Odkrivajte zgodbe iz starih časov v rojstnih hišah slovenskih literatov, obiščite knjižni sejem pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, fotografirajte se s Prešernom, zbirajte žige v pohodniški knjižici, brezplačno se zapeljite z lojtrnikom po Cesarski cesti ali pridite na pokušino medenih dobrot pred Janšev čebelnjak.

8 km dolga pot je nezahtevna in primerna za pohodnike vseh starosti. Pot povezuje muzejske hiše Franceta Prešerna v Vrbi, Janeza Jalna na Rodinah, Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah, Matija Čopa v Žirovnici in čebelnjak Antona Janše na Breznici. Med 8. in 16. uro je v vse muzejske hiše vstop prost.

Z nakupom pohodniške knjižice si zagotovite posebne ugodnosti; brezplačne prigrizke in tople napitke (kava, čaj) ob poti, bon za malico (jed na žlico v Vrbi) ter darilo – poezije Franceta Prešerna. Kdor v knjižici zbere vse žige, prejme zbornik V zavetju Stola. Knjižica stane 8 evrov za odrasle in 4 evre za otroke, kupiti jo je mogoče v Prešernovi in Čopovi rojstni hiši.

V Muzeju preteklosti v vasi Zabreznica si lahko ogledate starinske predmete, pripomočke, orodja in druge stvari, ki so preprostim ljudem lajšale vsakdan. V Čopovi hiši v Žirovnici si lahko ogledate novo muzejsko sobo Ajdna. V Jalnovi rojstni hiši boste lahko poslušali prvi del radijske igre Bobri, v primeru lepega vremena pa bo pri Jalnovi hiši na voljo tudi tržnica domačih dobrot. Prigrizki in topli napitki bodo na voljo pri Čopovi, Finžgarjevi in Jalnovi rojstni hiši. Na stojnicah pred gostilnami Osvald in Knafel ter picerijo pri Daretu in barom Ajdna se boste lahko okrepčali s prigrizki in toplimi napitki. Žirovniško pivo Carniola si boste lahko privoščili na stojnici v Vrbi.

Osrednja slovesnost bo ob 13. uri v Vrbi.

Pozdravni nagovor: župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar

Slavnostni govornik: Tone Partljič, pisatelj, dramatik, scenarist, politik in komediograf

Kulturni program: Kulturno društvo Dr. France Prešeren Breznica

Glasbeni gost: Zoran Predin

Recitator: Janez Škof, igralec, harmonikar in pevec

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del