Quantcast
Radio1_v_zivo


Rekorden obisk Urgentnega centra Celje
| 2. 2. 2017 10:52
Zaradi poledice so imeli včeraj na urgenci zelo veliko dela
Ključne besede:     Poledica    Urgentni center Celje    obisk    bolniki    Franc Vindišar
 Urgentni center Celje
V Urgentnem centru Celju so imeli včeraj 365 obravnav.

Franc Vindišar, strokovni direktor SB Celje
PRENESI DATOTEKO
Urgentni center je včeraj obiskalo največ bolnikov doslej.

V celjskem Urgentnem centru so včeraj zaradi poledice in posledično padcev in poškodb zabeležili rekord glede obiska pacientov v vseh 13 mesecih delovanja. Imeli so kar 365 obravnav. V bolnišnico pa so morali sprejeti 66 pacientov. Največ obravnav pacientov, kar 135, je bilo na področju kirurške nujne pomoči, od tega so 36 pacientov sprejeli v bolnišnico. 8 pacientov so sprejeli zaradi potrebne operativne terapije. Od tega so 4 paciente operirali že v dežurstvu, ostali pa bodo operirani v prihodnjih dneh, opravili so tudi 6 naravnav zlomov v splošni anesteziji.

 

Dodatno gnečo so včeraj povzročali še bolniki z gripo, saj je bilo število teh bolnikov včeraj za polovico večje kot ponavadi.

 

Zaradi velikega števila pacientov so polno zasedeni nekateri oddelki celjske bolnišnice. Travmatološki oddelek je zaradi velikega števila pacientov, ki zaradi poškodbe potrebujejo operativno zdravljenje, zaseden kar 95 odstotno, zaradi potrebnih izolacij pacientov z infektivnimi okužbami pa morajo nekateri ležati tudi na hodniku.

 

Še posebej pa se pomanjkanje posteljnih zmogljivosti kaže na internističnih oddelkih. Vsi internistični oddelki, Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter Otroški oddelek so prezasedeni, kar pomeni, da so pacienti nameščeni na hodnikih in v delovnih prostorih. Zaradi napovedi, da gripa še ni dosegla vrhunca, v bolnišnici z veliko skrbjo pričakujejo prihodnje dneve, saj so v preteklih tednih izčrpali tiste možnosti za zagotovitev dodatnih internističnih postelj, ki ne vplivajo na izvajanje drugega programa zdravstvenih storitev bolnišnice. V prvi fazi so na čas po gripi zamaknili večji gradbeni poseg na enem od bolnišničnih oddelkov, v drugi fazi pa so s prestavitvijo otroških pacientov z Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Otroški oddelek zagotovili še dodatne internistične postelje. Vseh 20 dodatnih internističnih postelj je že zasedenih, ob njih pa še dodatne postelje na hodnikih in v delovnih prostorih.

 

Ob tem pa imajo v bolnišnici vedno večje težave pri zagotavljanju negovalnega kadra, saj se hitro zvišuje obolevnost med zaposlenimi. Situacijo za enkrat rešujejo z večjimi obremenitvami zdravih sodelavcev, saj na kratki rok druge rešitve nimajo. Če se bo takšen trend nadaljeval tudi v prihodnjih dneh, pa bodo morali razmišljati tudi o začasni zaustavitvi katerega od elektivnih programov in prerazporeditvi zaposlenih na kritične točke.

 

Glede na razmere v celjski bolnišnici še enkrat pozivajo vse, ki imajo svojce, prijatelje ali znance v bolnišnici, naj spoštujejo omejitev obiskov bolnikov na eno zdravo osebo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del