Quantcast
Radio1_v_zivo


Gripa in poledica "polnita" UKC Ljubljana
| 1. 2. 2017 16:24
Reševalci in zdravniške ekipe UKC močno obremenjeni zaradi gripe, virusov in padcev na ledu
Ključne besede:     gripa    led    padec na ledu    virusi    UKC Ljubljana
Spopadajo se tudi z respiratornimi virusi, ki so predvsem pri najmanjših otrocih izjemno nevarni!

Po številnih padcih na ledu so na ljubljanski urgenci včeraj in danes obravnavali več kot 420 poškodovancev. "Najpogostejše poškodbe so zlomi zapestij in pri starejših tudi zlomi kolka", je v izjavi za novinarje povedala Dragica Maja Smrke, ki nadomešča strokovnega direktorja kirurške klinike UKC Ljubljana.

Povprečno so na urgenci v zadnjih dveh dneh sprejeli za približno polovico več ljudi kot sicer. Izjemno obremenjeni so tudi reševalci. Kot je pojasnil vodja Reševalne postaje UKC Ljubljana Andrej Fink, so v torek opravili skupaj 300 intervencij.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana, prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med., je ob povečanem številu obolelih, ki vsak dan prihajajo v UKC Ljubljana zaradi okužb dihal in gripe, povedala: »V UKC Ljubljana je bilo v zadnjih dneh na Internistični prvi pomoči (IPP) ponovno sprejetih precej bolnikov z gripo in drugimi respiratornimi okužbami. Danes se Oddelek za epidemije (v Bolnišnici dr. Petra Držaja) širi, tako da bo na voljo 40 postelj za bolnike z gripo. Ukinili smo tudi vse premestitve bolnikov iz akutnih oddelkov UKCL v Negovalni oddelek na Vrazovem trgu, kjer sproščamo dodatne postelje za sprejeme bolnikov z IPP-ja, če bo porast števila bolnikov z gripo."

Asist. dr. Tatjana Mrvič, dr. med., vodja Službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana je dejala: »Situacija je še kritična, saj imamo v zadnjih dneh veliko dokazanih primerov gripe. Od novega leta do danes smo dokazali 570 primerov gripe. To so le dokazani primeri, veliko pa je takih, ki so k nam prišli zaradi zapletov po gripi z znaki pljučnice, ti pa niso zajeti v podatkovno bazo. Povečuje se tudi število obolelih otrok z respiratorno sincicijskim virusom, tako da pričakujemo v naslednjih 14 dneh ogromen priliv tako na Pediatrično kliniko kot tudi na otroški oddelek Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Ta teden je do danes do 14. ure potrjenih 101 primer gripe in 22 RSV okužb pri majhnih otrocih.« Dr. Mrvičeva je še povedala, da je za majhne otroke in dojenčke respiratorno sincicijski virus bolj nevaren od gripe.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del