Quantcast
Radio1_v_zivo


ŽENSKE PRIZNALE: 9 komplimentov, ki jih ne maramo
Radio 1 priporoča | 5. 3. 2017 14:18
''Rad imam žensko z mesom na kosteh''
Ključne besede:     komplimenti    napake    ženska    moški    zmenek
Oprosti, sem naglas zavila z očmi?

Nekateri komplimenti se zdijo moškim samoumevni in popolnoma na mestu, v resnici pa niso prav nič nedolžni. Pravzaprav se zdijo ženskam celo zelo žaljivi. Saj ne želiš, da bi ti naslednji zmenek padel v vodo?

1. ''Imaš izjemno osebnost.''

Seveda, slišati je veličastno! Verjetno boš dobil nasmeh in zahvalo. Preostanek noči se ukvarjamo s tem, kaj je narobe z našimi prsmi, zadnjico, nogami …, seznam je dolg.   

2. ''Videti si mlajša.''

Punce najstniška leta preživimo z ličenjem in nakupovanjem majčk, ki poudarijo poganjajoče prsi. Želimo namreč biti videti starejše (vsaj pri tej starosti)! Ko smo v dvajsetih, s košarico, kakršno nam je dala mati narava, ne želimo poslušati, da smo še vedno videti kot šolarke.

3. ''Lepša bi bila, če bi se več smejala.''

Res? Škoda, ker takšna zgledam. In ker nihče normalen ne hodi po svetu 24 ur na dan z nenehnim nasmeškom, verjetno misliš, da sem grda devetdeset odstotkov časa. Saj nismo lutke! V prihodnje: povej kaj smešnega, pa bo bolj zabavno. 4. ''Nisi takšna kot druga dekleta''

Življenje preživimo v upanju, da bo na nas videl nekaj posebnega, zaradi česar nas bo izbral izmed vseh drugih, ki tekajo za njim. Morda je prva reakcija rdečica, a hitro nam postane jasno, da smo na zmenku s tipom, za katerega so vse ženske trape, čeprav smo me domnevna izjema.  

5. ''Tako nedolžna si.''

Nobena ženska ne želi slišati, da o njej razmišljaš kot o ''nedolžni''. To pomeni, da nas obravnavaš kot mlajšo sestrico, poleg tega pa očitno nismo naredile ničesar, kar bi nas kvalificiralo kot ''izkušene''. Od seksa do potovanj (večinoma seksa). Po tem komentarju boš o nas izvedel več, kot si si kadarkoli želel. 

6. ''Videti si kot dekle, ki se zna dobro zabavati.''

Moški ob tej izjavi običajno ne misli kuharskega elaborata o čokoladnem fondiju med vzajemnim hranjenjem z žlico. Nekaj, kar smo naredile, je dalo vtis, da smo željne norih noči, ki se končajo s pokvarjenim seksom. Nobena pa ne mara slišati, da jo je tako zlahka spraviti v posteljo. 

7. Vse, kar se konča z ''za dekle si pa res ...''

Stavki ''res si pametna za punco'' ali ''precej zabavna je za punco'' zvenijo arhaično celo za polmodernega moškega, ki je nekoč slišal za feministke. Vseeno pa so še vedno v uporabi. Še posebej ženske v znanstvenih vodah pogosto slišijo seksistične opazke: ''Med elektroinženirji pa ni veliko žensk. Mora biti pa težko?''
8. ''Rad imam žensko z mesom na kosteh'' ali ''Videti si zdrava''

Nikoli ne omenjaj ženske teže – še posebej, če bi rad izrekel kompliment. Celo v dolgotrajnih razmerjih morajo biti vprašanja ''Se ti zdim debela?'' obravnavana s posebno pozornostjo. Sicer pa je to samomorilski stavek za uvodne zmenke. Celo če so tvoje besede iskrene, bomo me slišale ''videti bi bila bolje, če bi izgubila nekaj kilogramov … pa saj jih boš''. Nekaj podobnega je stavek: ''Ta punca ve, kako se je.'' Tudi če smo videti kot Kate Moss in si lahko privoščimo nekaj kilogramčkov, bo takšen komentar zasejal seme dvoma in negotovosti o naših postavah.

9. ''To je bila ena tvojih najboljših idej''

Kar zares poveš, je to, da je bilo vse, kar smo doslej izrekle v tvoji družbi, navadno prazno mlatenje slame in da vsakomur, ki želi poslušati, jamraš, kako brezvezne smo. Seveda, če se pripomba nanaša na kakšen poseben tehničen dosežek, recimo izboljšavo Nasinega vesoljskega programa, potem lahko prvi del ignoriraš.  

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del