Quantcast
Radio1_v_zivo


Začetek gradnje limbuške obvoznice
| 1. 2. 2017 8:52
Dvopasovna cesta od Qlandije do Limbuške ceste
Ključne besede:     Obvoznica    Maribr    gradnja
 Podaljšek Ceste proletarskih brigad predstavlja novo povezovalno dvopasovno cesto od krožišča pri Qlandiji do Limbuške
Podaljšek Ceste proletarskih brigad predstavlja novo povezovalno dvopasovno cesto od krožišča pri Qlandiji do Limbuške

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič o gradnji .
PRENESI DATOTEKO
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič o gradnji

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je z županom Maribora Andrejem Fištravcem podpisal sofinancerski sporazum o gradnji podaljška Ceste proletarskih brigad. S skoraj 18 milijonov evrov vredno naložbo in dvema kilometroma dvopasovne ceste bodo krožišče pri Qlandiji že naslednje leto povezali z državno cesto Maribor - Ruše.

Minister Gašperšič pričakuje, da bo še letos pridobljeno gradbeno dovoljenje in izveden razpis za prvo fazo gradbenih del, če ne bo zapletov, pa bi lahko z deli zaključili proti koncu naslednjega leta.

Naložba je ocenjena na 17,9 milijona evrov, od tega bo država zagotovila 7,9, Mestna občina Maribor pa deset milijonov evrov. Slednja bo poskrbela za priključke občinskih cest, a jih bo gradila po fazah v prihodnjih letih in glede na razpoložljiva finančna sredstva.

V prvi fazi gradnje, v kateri bo urejena izključno cestna infrastruktura, bo projekt stal 11,35 milijona evrov, od tega bo Direkcija RS za ceste primaknila 7,9 milijona evrov, preostanek pa mariborska občina.

Drugo fazo, ki je ocenjena na dobrih šest milijonov evrov, bo financirala občina sama, pri čemer bo ostalo infrastrukturo, pločnike, avtobusna postajališča ..., gradila v fazah, glede na razpoložljiv denar. Ureditveno območje obsega kar 7,7 hektarja, gradnja pa zahteva tudi prestavitev skrajnega, severovzhodno ležečega teniškega igrišča v športni coni med Pekrskim potokom in Pekrsko gorco kot tudi prestavitev Pekrskega potoka v dolžini 217 metrov.