Quantcast
Radio1_v_zivo


V Brežicah o azilantih
| 25. 1. 2017 16:14
Zaenkrat jih v vojaških stanovanjih še ne bo, Cerarju peticija
Ključne besede:     vojaška stanovanja    azilanti    Brežice    

Že nekaj časa Brežičane razburjajo govorice, da bo država v prazna vojaška stanovanja, teh je v Brežicah med 50 in 60, naselila begunce, ki so v Sloveniji zaprosili za status mednarodne zaščite. Podobne govorice se širijo tudi v Beli krajini. Občine o tem niso bile obveščene. Brežiški župan Ivan Molan pa je dejal, da občina že deset let prosi Ministrstvo za obrambo (MORS) za ta stanovanja, saj bi jih nujno rabili za mlade družine in socialna stanovanja.

 

Na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so nam potrdili, da država mora zagotoviti stanovanja za trajno preseljene osebe, ki bodo v Sloveniji dobile status mednarodne zaščite. Država ima 46 stanovanj, ki še niso primerna za bivanje. Na razpisu pa so dobili še 45 ponudb fizičnih in pravnih oseb, ki bi ta stanovanja oddale v najem. Zaenkrat so v 18 stanovanjih opravili le manjša vzdrževalna dela in še niso opremljena za bivanje. Med temi sta tudi dve stanovanji v Brežicah.

 

Danes naj bi prišel v Brežice državni sekretar Boštjan Šefic, da bi Brežičanom »nalil čistega vina«, a se je opravičil zaradi usklajevanja zakona o tujcih. Zastopal ga je Lado Bradač z direktorata za policijo pri MNZ, z njim je prišel še Tonček Kopše z MNZ in Bojan Bučner z direktorata za logistiko pri MORS. Žal so po sestanku molče in smeje odšli mimo novinarjev, ki smo uro in pol čakali na njihovo izjavo. Čeprav jim plačo dajejo davkoplačevalci, niso želeli povedati, ali bo država v brežiška stanovanja naselila azilante. In prav neobveščenost razburja ljudi, seje dvom med njimi in še povečuje nestrpnost do tujcev. Nenazadnje je v Brežicah že od nekdaj živelo veliko priseljencev, pa ni bilo čutiti nestrpnosti do njih.

 

Torej naselitev prosilcev za azil v brežiška stanovanja je bila le ena od tem današnjega sestanka z županom Ivanom Molanom. Ta je povedal, da je dobil zagotovila, da so stanovanja v Brežicah na koncu prioritetne liste, ko bodo zasedena že vsa druga v večjih mestih. Predvsem pa so mu obljubili, da bodo o tem predhodno obvestili občino in stanovalce blokov, kamor bi naselili azilante. Ti so namreč tudi ogorčeni, da so o naselitvi azilantov v dva bloka – na Bizeljski cesti 18 in Vodnikovi 1 - izvedeli iz medijev. Zato so na predsednika vlade Mira Cerarja naslovili peticijo proti takšnemu načinu dela vlade. Tudi predsednik KS Brežice Uroš Škof je povedal, da krajevna skupnost želi, da so krajani o vseh postopkih pravočasno obveščeni, pa ne iz medijev. Sicer pa naj bi se o vsem tem v Brežicah še enkrat pogovarjali marca.

 

V Brežicah so danes tudi dobili zagotovilo, da bo država migrantski center Livarna v Dobovi odstranila do konca aprila, za sanacijo uničenih ces tpa bo namenila 42 tisoč evrov, kar se Dobovčanom zdi premalo. Predsednik KS Mihael Boranič zato apelira na državo, da še enkrat preračunajo, kakšno škodo so povzročili avtobusi na njihovih cestah, ko so prevažali migrante. Sanacijo naj bi izvedli v pomladnih mesecih.