LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Uporabljaš aluminijasto folijo v kuhinji? Lahko je zelo nevarna!

Višja kot je temperatura, bolj je nezdravo
Ključne besede: aluminij, folija, posledice, hrana
Višja kot je temperatura, več aluminija konča v hrani, ki jo jemo in dajemo svojim otrokom. To pa lahko vodi do nevarnih bolezni, opozarja avtor ene od tovrstnih študij dr. Zubaidy.   Nedavna študija je pokazala, da ko se aluminijasta folija segreva, v hrano izpušča aluminij, ki na koncu konča v našem telesu. Zdravniki opozarjajo, da gre za količine, ki so že lahko zelo nevarne za naše zdravje. Nevarno je pripravljati hrano v aluminijasti foliji, jo v njej pogrevati ali pustiti, da se hrana hladi v zaviti foliji.   Večja kot je temperatura hrane, več aluminija zaključi v hrani. Takšna folija nikakor ni primerna za kuhanje ali za uporabo pri nekateri hrani, kot so na primer paradižnik, agrumi ali začimbe, je še pojasnil dr. Zubaidy - eden od avtorjev študije. Opozarja tudi, da nalaganje aluminija v telesu lahko privede do raznih bolezni, kot so denimo osteoporoza in Alzheimerova bolezen.   To lahko pripelje do visoke količine kalcija v krvi, kar je najbolj pogost pokazatelj, da se v telesu nahaja preveč aluminija. To lahko privede do težav z nalaganjem kalcija v kosteh, ker se ne nalaga v kosti, ga preveč ostane v krvi. V nekaterih zgodnjih študijah je zapisano, da je pri nekaterih z Alzheimerjevo boleznijo, aluminij bil naložen na možganskem tkivu. To so odkrili po njihovi smrti, ko so z obdukcijo preučili njihov kostni mozeg.    Doktor Zubaidy pravi, da aluminijasta folija ni nevarna za zdravje, če se v njo zavija hladna hrana. Poudaril je tudi, da se je dobro izogibati aluminijastega jedilnega pribora in posode. Za kuhanje je bolje uporabljati za maščobe neprepusten papir, piše simplecapacity.com.