Quantcast
Radio1_v_zivo


BUMfest v Žalcu
| 20. 1. 2017 10:31
Na letošnjem BUMfestu sodelujejo tolkalci iz petih držav
Ključne besede:     Bumfest    Dejan Tamše    tolkalci    HabenGoods    Žalec
 Bumfest
Na letošnjem BUMfestu bodo nastopili tolkalci iz petih evropskih držav.

Dejan Tamše, umetniški direktor BUMfesta
PRENESI DATOTEKO
Prvi dan festivala bo hrupen.
PRENESI DATOTEKO
Tudi drugi dan festivala bo zelo zanimiv.
PRENESI DATOTEKO
V soboto bodo cel dan potekale delavnice.

Na letošnjem BUMfestu, ki se v Domu II. Slovenskega tabora v Žalcu začenja danes ob 18. uri, bodo nastopili tolkalci z Danske, Hrvaške, Nemčije, Avstrije in Belgije. Kot je povedal umetniški direktor festivala Dejan Tamše, so na oder postavili tako različne glasbene izvajalce, da bi med njimi vsak obiskovalec našel nekaj po svojem okusu.

 

Danska skupina HabenGoods, katere člani so Per, Morten in Michael, bo ponesla v svet doma narejenih inštrumentov, na katere je mogoče odigrati skorajda vse.

 

Belgijski Bam, ki je glasbeni projekt treh belgijskih glasbenikov Jana Haspeslagha, Brechta Claesena in Jasperja Leemansa, bo z dodatki elektronike in saksofona na BUMfestu pričaral prijetno ritmično-melodično vzdušje za vsako priložnost. Glasbeniki prinašajo ekskluziven šov z marimbami, tolkali in saksofonom. Njihov nastop bo edinstven koktajl žanrov, glasbenih vplivov in ritmov, ki se stapljajo v nekaj, česar še ni bilo mogoče slišati.

 

Inovativni hrvaški dvojec Filip Merčep in Nicolas Sinković ima posebej za BUMfest pripravljen program, ki se ne začne na odru. Predstavila se bosta s skladbo Dialog, ki je skladba za elektroniko in tolkala. Napisana je bila za Merčepov recital v sodelovanju s Sinkovićem ter izvedena na 41. Osorskih glasbenih večerih. Ozadje nastanka skladbe predstavlja želja, da bi različne evropske jezike uporabili kot inštrument oz. jih uglasbili ter posnemali njihov ritem in melodijo.

 

Mladi avstrijski virtuoz Niki Waltersdorfer pa navdušuje s svojo izvirnostjo. Na trenutke namreč deluje kot hobotnica, na trenutke pa se zdi, da je na odru deset glasbenikov hkrati. Z glasbo se je začel ukvarjati že v zgodnjem otroštvu. Najbolj uživa v igranju bobnov, eksperimentiranju z različnimi vrstami tolkal pa tudi v skladanju in igranju kitare.

 

Nemec Claus Hessler pa zna pokazati, kako lahko komplet bobnov zveni povsem enostavno, čeprav je tehnično zelo zahtevno. Najbolj poznan je po svoji odprti bobnarski tehniki igranja na setu bobnov. Poznan je tudi po svoji zabavni mešanici informacij o bobnanju in interakcijo z občinstvom, pri čemer mu humornih vložkov nikoli ne zmanjka.

 

Tudi letos bodo jutri v sklopu BUMfesta cel dan potekale številne delavnice za vse tiste, ki jih zanimajo tolkala. Letos prvič bodo med programom pripravljali tudi tekmovanja v hitrostnem igranju in tisti, ki bo v določenem času dosegel največ udarcev, bo postal zmagovalec BUMfesta.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del