Quantcast
Radio1_v_zivo


Običajne navade med tuširanjem, ki ti lahko škodujejo!
Radio 1 priporoča | 23. 1. 2017 13:05
Lahko celo tvegaš, da dobiš hipertermijo!
Ključne besede:     tuš    tuširanje    prha    škodljivo    navade    ljudje    koža    zdravje
Način tuširanja je tudi pomemben, da si ne škodiš!

Nekateri se tuširajo 2x na dan, eni vsak dan, spet drugi samo 2x na teden. Različni ljudje, različne navade, ki pa niso vedno najboljše, ampak lahko tudi škodljive. Ko govorimo o škodljivosti, gre tukaj omeniti nekaj slabih navad, ki jih ima skoraj vsak, pa jim ni nikoli posvetil prav velike pozornosti. 
Umivanje obraza med tuširanjemLogično je, da si boš med samim tuširanjem umil tudi obraz, ampak za tvojo kožo na obrazu temperatura s katero si umivaš telo, ni primerna (razen, če se tuširaš z mrzlo vodo). Za obraz raje uporabljaj mrzlo vodo, ki blagodejno pomirja kožo in ni agresivna.

Dermatolog Ariel Haus pravi, da je umivanje v hladni vodi eden od najboljših trikov za ohranjanje mladostnega videza in lepega tena.

 

 

 

 

 

 

Tuširanje z vročo vodo


Vroče prhe so najboljše! A, vroče prhe, so na dolgi rok za tvojo kožo tudi škodljive. Tvojo kožo lahko poškodujejo, jo poslabšajo ter posledično izsušijo. Pri zelo vroči prhi ali celo že vreli, lahko celo tvegaš *hipertermijo.

 

*hipertermija - stanje, pri katerem se telesna temperatura zviša nad normalno. Nastane, ko telo proizvaja ali absorbira več toplote, kot lahko izgubi. Gre za urgentno stanje in zahteva takojšnje zdravljenje.

Do takšnega stanja lahko pride tudi v vročem in vlažnem podnebju, pri hudem telesnem naporu in dehidraciji.

 

 


 

 


Predolgo tuširanje z vročo vodo


Tudi dolgo preživljanje časa pod tušem je odlično in sproščujoče, pa vendar ni najbolj priporočljivo. Sploh, če pri tem uporabljaš vročo vodo, s katere se kar kadi. 

 

 

 

 

Puščanje gobice za tuširanje na neprimernem mestu

 

Ni bolj priročnega kraja za bakterije, kot je topla, vlažna gobica za tuširanje. Ko se stuširaš, jo nikar ne obesi ali položi na mesto, kjer so ploščice ali vlažna podlaga, ampak jo najprej posuši. Najbolj preprosto narediš to tako, da položiš brisačo na radiator in nanjo položiš mokro gobico.

 

 

 

 

 

Pregrobo drgnjenje kože z gobico


Veliko ljudi se med tuširanjem, preveč grobo drgne z gobico, v upanju, da odstrani iz sebe vso umazanijo in ne pomisli, da s tem škodi koži. Tovrstni piling, da iz sebe odstraniš odmrle kožne celice, je priporočljiv le 1x na teden. Tuširaj se nežno, z mehkimi krožnimi gibi.

 

 

 

 

 

Vsakodnevno umivanje las


Najbrž si že prebral, da umivanje las na vsakodnevni ravni tvojim lasem škoduje. Z vsakodnevnim umivanjem iz svojih las odstraniš vsa naravna olja, ki ščitijo tvoje lase. Če pa si lase še barvaš, zagotovo veš, da gre potem barva hitreje stran in si jih moraš barvati večkrat, kar pa ni dobro za tvoje lase.

 

 

 

 

 

Med tuširanjem si stopal ne zdrgneš z gobico


V prepričanju, da stojiš pod tušem in voda ves čas teče, skupaj z milom tudi po tvoji stopalih, preskočiš umivanje le teh ter si jih ne zdrgneš. Tvoja stopala pa so tista, ki zahtevajo več dotika in nege. Pomembno je, da z gobico zdrgneš predele med prsti in odstraniš vse bakterije, ki se tam najbolj razmnožujejo.

 

 

 

 

 

Uporaba ene britvice več časa


Britvice niso tako zelo drage, da si jih ne bi mogel privoščiti, zato je prav, da poskrbiš za njih in jih redno menjaš. Britvica se namreč tista, ki se zelo hitro navzame bakterij in je zelo odvisno, kje jo puščaš. Najbolje je, da jo imaš na kakšnem plastičnem stojalcu ali v lončku obrnjeno navzgor (rezilo zgoraj).

 

 

 

 

Tuširanje po telovadbi preskočiš


Pri telovadbi si se močno preznojil, se preoblekel in posušil. Občutek imaš, da ne smrdiš in boš tuširanje raje preskočil. Nikar ne počni tega. Bakterije bodo na vlažni koži, ki se je posušila, še hitreje rastle in se razmnoževale. Čez čas bodo povzročile srbečo, rdečo in celo aknasto kožo.

 

 

 

 

Tuširanje končaš z vročo vodo


Tuširanje zaključi z mrzlo vodo in nikoli z vročo (če ne gre z mrzlo, poskusi z mlačno). Zadnjih 30 sekund naj zato, po tebi teče mrzla voda, ki bo poskrbela, da boš postal manj občutljiv na temperaturne spremembe, ki so pogosto vzrok za bolezni. Poleg tega blagodejno vpliva na krvni obtok, presnovo in na delovanje tvoje kože. Z eno besedo povedano se ti bo okrepil imunski sistem.

 

 

 

 

Se pregrobo brišeš z brisačo

 

Po tuširanju se grobo zbrišeš z brisačo, v želji, da se boš čimbolj osušil in ne bo na tebi niti kapljice vode. No, to nikar ne delaj, saj si lahko poškoduješ kožo, ki je po tuširanju še toliko bolj občutljiva. Morda se ti bo začela čez čas celo luščiti, pa sploh ne boš pomislil, da si si to storil zaradi brisanja.

 

 

 

Po tuširanju nikoli ne uporabiš losjona

 

Morda se ti ne zdi pomembno, vendar je dobro, da se po končani prhi namažeš z losjonom in svoji koži zagotoviš vso dodatno nego, ki jo potrebuje. 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del