Quantcast
Radio1_v_zivo


UPORABLJAŠ GMAIL? Previdno! Na pohodu je nova internetna prevara!
Radio 1 priporoča | 19. 1. 2017 10:57
Previdno pri odpiranju priponk!
Ključne besede:     Gmail    prevara    previdno
Nasedlo je že ogromno uporabniko Gmaila, ne bodi med njimi.

Po internetu je zaokrožila nova spletna prevara, ki naj bi bila najbolj problematična do sedaj. Z njo nepridipravi zbirajo osebne podatke, za tarčo pa so izbrali uporabnike Gmaila. Po spletnih forumih se je pojavilo ogrmono slabe volje ljudi, ki so prevari nasedli in hekerjem na srebrnem pladnju ponudili svoje uporabniško ime in geslo.
 

Kako prevara deluje? 

Uporabniki storitve Gmail naj bi množično prejemali sporočila z različnimi zadevami, vendar poslana z e-poštnega naslova, ki je na uporabnikovem seznamu stikov v Gmailu. Torej, povsem možno je, da dobiš e-pošto od svojega prijatelja Marjana, ki pa ga ni poslal, temveč je bil tudi on žrtev prevare! 

V e-pošti je tudi priponka, ki na prvi pogled deluje povsem neškodljiva, v večini primerov gre za sliko (JPG) ali PDF, če e-pošta prihaja od tvojega prijatelja, pa gre lahko dejansko za priponko, ki ti jo je on v preteklosti že poslal


Ko klikneš na to priponko, se ti odpre nova stran, in sicer stran, ki je identična vstopni strani v Gmail, kjer moraš vpisati svoje podatke. Ne stori tega. Če stran od tebe zahteva, da se ponovno vpišeš, gre za prevaro in lahko mirne vesti zapri stran. Kaj lahko storiš? 

Google svetuje:

- Kadarkoli so v e-poštnem sporočilu sumljive povezave ali poziv k izvedbi neobičajnih dejanj, npr. pošiljanja denarja ali osebnih podatkov, je sporočilo morda prevara, ki je bila nepooblaščeno poslana z e-poštnega naslova enega od vaših stikov.

- Ne odgovarjaj na sporočilo. Zaradi varnostnih razlogov ne odgovarjaj na sporočilo, prav tako ne klikaj nobenih povezav v njem.

- Sporočilo prijavi Googlu. Uporabi funkcijo: »Prijavi sumljivo sporočilo«. Sporočilo bo označeno kot »poslano iz ogroženega računa«, pri čemer bo ustvarjeno poročilo, ki bo poslano skupini za Gmail. Tako boste pomagali zaščititi pošiljateljev e-poštni račun pred zlorabo. Njegova e-poštna sporočila boste v prihodnje še vedno prejemali.

- Obvesti svojega prijatelja. Če poznaš osebo, ki je "poslala" sporočilo, jo obvesti o sumljivem sporočilu, vendar ne po e-pošti. 

- Dodatno zaščiti svoj Gmail račun, če ga še nisi. Gmail že dolgo ne ponuja več samo zaščite z geslom, temveč tudi telefonsko številko in dvofaktorsko avtentikacijo. 

TUKAJ lahko preveriš, kako svoj Gmail račun zaščitiš z dvofaktorsko avtentikacijo. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del