Quantcast
Radio1_v_zivo


Referendum še visi v zraku?
| 18. 1. 2017 16:15
V Črnomlju različno razumejo odločitev Upravnega sodišča
Ključne besede:     Črnomelj    migrantski center    tožba    sodba
Državni sekretar Boštjan Šefic in županja Mojca Čemas Stjepanovič
Državni sekretar Boštjan Šefic in županja Mojca Čemas Stjepanovič

Kot je znano, je Občina Črnomelj pobudo Civilne iniciative proti migrantskem centru v Beli krajini zavrnila s pojasnilom, da ni pravne podlage za izvedbo takšnega referenduma, ker postavitev migrantskega centra ni v pristojnosti občine ampak države. Civilna iniciativa se je na to pritožila na Upravno sodišče, saj so menili, da je županja Mojca Čemas Stjepanovič ravnala nedopustno in samovoljno.

 

Upravno sodišče je tožbi ugodilo s pojasnilom, da je pobuda za razpis referenduma ustavna pravica državljanov, sodišče je razsodilo njim v prid in dopustilo referendum o migrantskem centru, tako zadovoljna z odločitvijo sodišča razlaga Maja Kocjan iz Civilne iniciative, in poziva občane, naj se referenduma, ko bo ta razpisan, zagotovo udeležijo. Občina mora Maji Kocjan kot tožeči stranki povrniti stroške v višini 347 evrov.

 

Danes se je odzvala tudi županja Čemas Stjepanovičeva, ki trdi, da Upravno sodišče ni odločalo o vsebini pobude, torej o referendumu glede migrantskega centra v Črnomlju DA ali NE, ampak le o postopku, s katerim ga je občina zavrnila. Opozorilo je še, da je sicer treba omogočiti državljanom, da izrazijo svojo voljo, vendar ne za konkreten primer, in izpostavilo skladnost z ustavo.

 

Postavitev migrantskega centra je v pristojnosti države, kako naj referendum o tem razpiše občina, se sprašuje županja Čemas Stjepanovičeva. Na Ministrstu za notranje zadeve sodbe niso želeli komentirati, dejali so, da mora najprej svoje povedati Ministrstvo za javno upravo, ki je pristojno za izvedbo referendumov in volitev. Na Ministrstvu za javno upravo so nam odgovorili, da sodbo še proučujejo in bodo po potrebi tudi ukrepali.

 

Če bo referendum morala izvesti občina, jo bo to stalo okrog 40 tisoč evrov. Pomembno pa bo tudi, ali bo referendum samo posvetovalen ali bo zavezujoč. Če bo zavezujoč, bo notranje ministrstvo izid moralo upoštevati. Ob tem pa se postavlja vprašanje, kako bo država zagotovila varnost državljanov v Beli krajini v primeru, če bi se tam zgodil migrantski val v obsegu iz leta 2015.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del