Radio1_v_zivo


Radio 1 priporoča | 17. 1. 2017 5:54
POZORNO PREBERI: Živila, ki jih NIKOLI ne uživaj na prazen želodec!
Tovrstna hrana ogroža tvoje zdravje, pa sploh ne opaziš
Ključne besede:     živila    zajtrk    odsvetujejo    nezdravo    škodljivo    težave    želodec
2x premisli, preden si jih pripraviš za zajtrk!

Ljudje vsakodnevno za zajtrk uživamo hrano za katero mislimo, da je neškodljiva in si z njo ne povzročamo škode. Pa vendar temu ni tako in si z večino zaužite hrane, naredimo več slabosti kot koristi. Morda se težave ne pojavijo ravno čez noč, se pa zagotovo pojavijo, če te vrste živil uživamo redno in več časa. Če zadnje čase opažaš, da se tvoj želodec na določeno hrano na odziva najbolje, morda razlog tiči v njenih sestavinah. Preveri, katera hrana ti lahko zelo škoduje, pa do sedaj sploh nisi imel za mar.

 

1. PEKOČA HRANA

 

Pikantna oz. pekoča hrana ni ravno najboljša izbira za naše zdravje, a vendar, če jo uživaš v zmernih količinah si jo občasno seveda lahko tudi privoščiš. Začimbe povečujejo nivo želodčne kisline, to pa lahko povzroči motnje v prebavnem sistemu in zgago. Najslabše kar lahko storiš je to, da jo uživaš na prazen želodec, se pravi za zajtrk. 

 

2. BANANE

 

Banana je sadež, ki ga veliko ljudi uživa za zajtrk in misli, da si s tem naredi veliko uslugo. Nutricist Daryl Gioffre pa je povedal sledeče: ''Banane nam dajo energijo, ki pa žal tudi hitro usahne. Zaradi banane, zaužite na prazen želodec, boste še hitreje utrujeni. Četrtina banane je namreč sam sladkor.''

 

Giffre zato priporoča, da banano za zajtrk ješ v kombinaciji z jogurtom (še bolje z grškim), ki je dovolj masten, da izniči negativne učinke banane in te nasiti za nekaj ur. Poleg tega imajo banane veliko magnezija in če jo poješ na tešče, ogroža tvoje srce in ožilje.

 

 

3. HRUŠKA

 

Hruška kot sadje sama po sebi ni škodljiva, a če jo prevečkrat uživaš za prvi obrok dneva, lahko kaj hitro ogrozi tvoje zdravje. Vlaknine v hruškah lahko trajno poškodujejo tvojo trebušno membrano in povzročajo kilo.

 

 

4. SLADKA IN GAZIRANA PIJAČA

 

Upam, da ne spadaš med tisto sorto ljudi, ki najprej za zajtrk vase dobesedno zlije količino sladkorja. Ne gre samo za Coca-colo, Sprite in podobne sladke gazirane pijače, ampak tudi za pomarančne, jabolčne, jagodne in ostale sokove. Kljub temu da mediji oglašujejo sokove z manj sladkorja, ki so koristni za zajtrk, temu ne nasedaj. 

 

 

5. ZELENA ZELENJAVA (Sveže kumare in surova zelenjava)


Zelena zelenjava je bogata z aminokislinami, ki povzročajo zgago in vetrove, če jih uživaš na prazen želodec, se pravi za zajtrk. Počakaj z zelenjavo do kosila ali vsaj do malice, nikakor pa je ne uživaj za prvi obrok dneva, saj ti lahko razdraži želodec in povzroči bolečine v trebuhu.

 

 

6. PARADIŽNIK

 

Paradižnik je bogat s taninsko kislino, ki povečuje kislost v želodcu, ga razdraži in lahko celo privede do želodčnih razjed. Posledično ti lahko povrzoči tudi težave z zgago. Poskusi se paradižniku za zajtrk raje izogniti in si ga privošči za kosilo ali večerjo.

 

 

 

 

7. CITRUSI

 

Sem spadajo: limone, pomaranče, grenivke ali sadje z visokim vitaminom C. Najbrž si že velikokrat prebral, da je dobro citruse uživati na tešče, so raziskave pokazale drugače. Prevelika količina citrusov lahko razdraži tvoj želodec in ti povzroči težave z zgago. 

 

8. JOGURT

 

Jogurt je zagotovo za večino eden izmed priljubljenih obrokov za začetek dneva, ampak te moramo žal tudi tukaj razočarati. Ker vsebujejo klorovodikovo kislino, v tvojem želodcu uničuje zdrave bakterije. Če že moraš poseči po jogurtu, izberi raje grškega, ki je bolj masten.

 

 

Kaj je najbolj priporočljivo uživati za zajtrk:


Jajca

Lubenica

Borovnice

Med

Oreščki

Kosmiči s koščki sadja

Ovsena ali ajdova kaša

 

 

ADITIVI pri katerih bodi še zlasti pozoren, ko se odpraviš po hrano:



E 310 – 312 Lahko povzroča vzdraženje kože in želodca. Lahko povzročajo motnje v krvi. Uporablja se v oljih, margarini, svinjski masti in solatnih prelivih.

 

E 320 – 321 Uporablja se v jedilnih oljih, žvečilnih gumijih, masteh, margarini, krompirjevih produktih in polietilenskih vrečkah za hrano. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči alergijske reakcije, hiperaktivnost in druge preobčutljivosti. V velikih količinah povzroča tumorje pri laboratorijskih živalih

 

E 102 Lahko povzroča alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico itd. Uporablja se za obarvanje pijač, sladkarij, marmelad, kosmičev, konzerviranih rib in juh v vrečki.

 

E 110 Uporablja se v jedeh iz žitaric, pekarnah, slaščicah, sladoledu, pijačah in konzerviranih ribah. Stranski učinki so lahko izpuščaji, nahod, alergije, tumorji na ledvicah, poškodbe kromosomov, slabost v želodcu in bruhanje.

 

E 122 Lahko povzroča astmatične napade. Uporablja se v slaščičarstvu, marcipanu in bombonih iz želeja. Lahko povzročajo hiperaktivnost pri otrocih.

 

E 124 Lahko povzroča raka pri živalih. Lahko povzroča astmatične napade.

 

E 129 Uporablja se v slaščicah, pijačah in začimbah, zdravilih in kozmetiki. Preizkusi na živalih kažejo, da se lahko zaradi njih razvijejo rakava obolenja.

 

E 954 ali saharin. Preizkusi na živalih kažejo, da se lahko zaradi njih razvijejo rakava obolenja.

 

E 952 ali ciklamna kislina, lahko povzroča migreno, lahko je tudi rakotvorna. Preizkusi na živalih kažejo, da se lahko zaradi nje razvijejo poškodbe na reproduktivnih organih.

 

E 210 – 213 ali benzojska kislina. Dodaja se alkoholnim pijačam, pekovskim izdelkom, sirom, začimbam, zmrznjenim mlečnim izdelkom, dišavam, slaščicam, osvežilnim pijačam in sladkornim nadomestilom. Lahko povzroča astmo, nevrološke bolezni in hiperaktivnost pri otrocih.

 

E 249 ali kalijev nitrit je potencialno rakotvoren.

 

E 250 ali natrijev nitrit je potencialno rakotvoren.

 

E 251 ali natrijev nitrat je potencialno rakotvoren.

 

E 252 ali kalijev nitrat lahko pri zaužitju večje količine povzroči močne bolečine v trebuhu, bruhanje, mišično oslabitev, omotico in nepravilen pulz. V nekaterih primerih se v želodcu pretvori v nitrit.

 

E 621 ali mononatrijev glutaminat je ojačevalec arome, ki ga pridobivajo s fermentacijo melase. Je tudi nadomestilo za sol. Lahko povzroča slabost, bruhanje, diarejo, trebušna krče, glavobol,trd vrat, motnje hranjenja itd.